I Ukrainas skugga EU fortsätter vilja styra företagen politiskt

Dagen innan Ryssland försökte invadera Ukraina kom EU-kommissionen med sitt senaste förslag om bolagsstyrning. Den 23 februari publicerade kommissionen direktivförslaget “om tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet och om ändring av direktiv (EU) 2019/1937″. Det är 70 sidor obegriplig och onödig reglering av hur Europas företag ska skötas. 

Det är en övergång från den svenska, och allmänt vedertagna, aktieägarmodellen till en intressent-modell. Eller som det heter på engelska stakeholder modellen. Det är ingenting som jag vill uppmana mina läsare att läsa eller ta del av, det är EU-byråkratins baby som borde sågas med fotknölarna. Det är förvånande att inte den svenska regeringen – helst tillsammans med många andra regeringar – på skarpen sagt ifrån att detta byråkratiska sätt att  försöka reglera företagens verksamhet är ingenting som gagnar vare sig företagen eller ekonomin. 

Du kan läsa en ledare av Dagens Industris PM Nilsson som tar upp EU:s klåfingrighet när det gäller sådant som företag eller de enskilda länderna själva kan och bör klara “Näringslivet kan räkna med stöd mot EU-kommissionen” Den intervjun tar upp många andra för näringslivet viktiga frågor.

Det är underligt att inte den svenska regeringen redan tidigare agerat i den här frågan. Men, det är tyvärr så generellt att Sverige ligger lågt – och ligger efter. Samma sak gällde kärnkraften, vattenkraften och skogsbruket, där Sverige inte brydde sig eller inte hängde med. Varför är Sverige så passiv i EU? Vill man även där applicera Långbänken?

Svenskt Näringsliv har genom sin styrelseordförande Fredrik Persson agerat “EU-förslag hotar äganderätten” vilket är en hård reaktion. På Svenskt Näringslivs hemsida den 14 april förra året. Men vad hände sedan. Tyst från den organisationen också, tyvärr. Nu blir det säkert andra bullar när Jacob Wallenberg tar över ordförandeposten. 

Du som vill tycka till om “Hållbar bolagsstyrning”, som detta byråkratiska missfoster heter, kan länka upp Dig och ge synpunkter senast den 23 maj till EU-kommissionen. Det ska bli intressant att se vilka synpunkter som kommer från Sverige.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”I Ukrainas skugga EU fortsätter vilja styra företagen politiskt

  1. Företags intressenter är kunder, anställda och ägare. Socialt ansvar är politiskt. Det utövades lokalt av gamla bruksföretag. Men det var då, det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.