Ibland blir man riktigt glad: Innovationsledarna är födda

Så här inför Midsommarhelgen vill jag dela med mig något som jag ser som väldigt positivt. I flera blogginlägg har jag tagit upp innovationsupphandlingens betydelse. Hela 600 miljarder upphandlas av offentlig sektor varje år. En del beräkningar talar om ännu högre belopp, men detta räcker så gott. Då gäller det att få fart på den tröga offentliga sektorn, som av brist på kunskap eller riskovillighet oftast föredrar att handla upp gammal teknik.

Här har initialt IVA betytt mycket. I projektet “Innovation för tillväxt” under Marcus Wallenbergs ledning togs just innovationsupphandlingen upp. Vinnovas Charlotte Brogren ledde arbetet. Förslag framlades, Vinnova nappade och regeringen lät göra en särskild utredning “Goda Affärer” som Anders Wijkman ledde. Denna utredning  välkomnades av de flesta, med undantag för Konkurrensverket. Det Motvilliga Verket fick dock uppdraget. Till Utredarens stora fasa. Du kan läsa om detta på min blogg. (Fritextsökning)

I går fick jag ett mail från ordföranden i “Innovationsledarna“, ett privat initiativ i syfte att främja ett innovativare och konkurrenskraftigare Sverige. En ny privat organisation har bildats i syfte att främja innovation. Syftet, enligt stadgarna, är att “utveckla rollen som innovationsledare” och göra den till “en integrerad del i företag och organisationer” – såväl privata och som offentliga.

I Almedalen kommer Innovationsledarna hålla ett seminarium måndagen den 30 juni. Programmet finns här. Vill Du veta mer om organisationen och dess syfte rekommenderar jag en artikel i Ny Teknik, som publicerades när föreningen “Innovationsledarna” startade.

Denna organisation, Innovationsledarna” har ju inte bara till uppgift att främja innovationsupphandling, men jag ser deras existens och verksamhet som ett utomordentligt tillskott – privat dessutom – till de ansträngningar som görs för att offentliga sektorn skall bli mer innovativ. Konkurrensverket kan ha stor glädje av Innovationsledarna. Någon kontakt har myndigheten ännu inte tagit, men de har bara haft ett halvt år på sig.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.