Innovation stor på dagens Kungaresa

Idag åker Kung Carl Gustaf till Frankrike på statsbesök, som varar i tre dagar. Resan präglas av innovation-inslag, något som är ett tecken på Kungens stora intresse för innovation. Redan första dagen arrangeras ett ekonomiskt seminarium om görn tillväxt tillsammans med OECD. Företagsledare och ekonomer deltar, men också Sveriges Innovationsminister Mikael Damberg.

Dagen därpå, under onsdagen, ordnas ett seminarium om med fokus på unga forskare. Samtidigt är Mikael Damberg med på ett seminarium om bioteknik, där både franska och svenska företag deltar. Även svensk mat – gastronomi . kommer i fokus, genom ett besök på anrika brasseriet “Le Train Bleu”. Där serveras svensk mat med stjärnkocken Tommy Myllymäki vid grytorna.

Allt detta är bra, så detta har jag ingen invändning mot. Tvärtom. Men, man ska betänka att Mikael Damberg är med, han är Sveriges utrikeshandels-minister. Han var på onsdagen inbjuden att diskutera Boston Consulting Groups analys av Sveriges ekonomiska utveckling av FIM, Forum for Innovation Management. BCG och FIM har tillsammans skissat på en innovationsstrategi för Sverige. På grund av den utrikes resan var Damberg tvungen att tacka nej.

Vad blir slutsatsen? Jo, Mikael Damberg, som jag har den hösta uppskattning av, har minst ett jobb för mycket i regeringen. Han är inte bara Närings- och Innovationsminister, utan är dessutom ansvarig för de statliga bolagen, inklusive Vattenfall (som först låg hos Ibrahim Baylan). Men, därtill kommer uppdraget att vara Utrikes-Handelsminister. Som sådan måste man resa utomlands med delegationer och andra ärenden minst en gång i veckan. Den posten brukar en särskild minister ha, senast Ewa Björling.

Hur ska Mikael Damberg kunna sköta minst två heltidsuppdrag utan att missköta minst ett, kanske båda? Detta säger jag i all välmening, och med frågan går också till Stefan Löfven, när han nu har tid att fundera på detta.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.