Innovationer för en hållbar utveckling

Det låter lite konventionellt idag att tala om “hållbar utveckling”. Alla gör det, men vad det innebär konkret är det få som vet eller förstår. S-programmet är inget undantag. Men därtill, det socialdemokratiska programmet för innovationspolitik kom 2012, mitt under sommaren, så jag är inte säker på att det är så många som tagit del av det. Programmet ska regeringen utgå från, och nu förestår ett noggrannare arbete – med den nya innovationsstrategin. Tankegångarna är klart intressanta. Och här kan vi spela in.

Rapporten har framtagits av en grupp med den nye näringsministern, Mikael Damberg, som ordförande. I sitt förord skriver statsminister Stefan löfven att Sverige måste fortsätta ligga i framkant med nya affärsidéer, ökad produktivitet, höjd kompetens och utveckling av nya varor och tjänster.Avsikten med programmet är att “stärka Sveriges förmåga till innovationer”, säger Löfven vidare

Rapporten är på drygt 40 sidor, så jag vill här bara göra en kort sammanfattning av vad socialdemokraterna tänker sig utveckla Sverige. Först noterar man att Sverige behöver bli aktivare på de nya tillväxtmarknaderna särskilt i Asien, men också i Sydamerika och Afrika. Detta har näringsminister Damberg nyligen markerat genom att påpeka att det inte är tillfredsställande att hela 70 procent av vår export går till Europa. Här kommer Tillväxtanalys nya rapporter väl till pass. Dessa kommer jag att redovisa separat.

Ett sakområde, med just bäring på tillväxtmarknaderna. är miljöteknik. Där borde Sverige kunna ligga i framkant, vilket vi inte gör nu. Här ligger både Finland och Danmark före Sverige, som kommer på en tionde plats. Den svenska innovationsparadoxen uppmärksammas i sammanhanget – mycket in, lite ut.

Sedan noterar SAP-programmet att upphandlings-frågorna är viktiga, inte minst den sk innovationsupphandlingen. En särskild strategi behöver utvecklas för innovationsupphandling, säger man vidare. Där har redan ett viktigt steg tagits, vill jag påpeka, då Konkurrensverket blir fråntaget främjandet av innovationsupphandling. En ny myndighet bildas, vilket den offentliga sektorns största verksamhet kan behöva. (Minst 600 miljarder årligen)

Riskkapital i tidiga skeden behöver förstärkas, föreslår man vidare. Ett första steg tas nu när Fourier Transform:s 3 miljarder görs tillgängliga. Olika fond-i-fond lösningar är också på gång, där kapital från Europeiska Investeringsbanken stått och väntat i åratal.

Ett stärkt inkubatorprogram finns också på paletten. Så också en “patentförsäkring” för de mindre företagen, som är i stort behov gentemot inte minst amerikanska företag. (Se Håkan Lans)

Det Det finns mycket mer i S-rapporten för Dig som har intresse att gå vidare.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.