Innovationsrådet med fokus på digitaliseringen

Det händer mycket på innovationsområdet nu. Innovation betyder framtid, så det är viktiga frågor vi talar om. I förra veckan var det OECD och i morgon kommer regeringens forskningspolitiska proposition samtidigt som det Nationella Innovationsrådet möts, under Statsminister Stefan Löfvens ledning.

Vad ska då Innovationsrådet behandla? Jo, om man får tro det ansvariga statsrådet,Helene Hellmark Knutsson, som just gått ut med en pressrelease: “Vid Innovationsrådets möte den 24 november 2016 står rymden i fokus.”  Snart kommer Mikael Damberg med ett pressmeddelande; Fokus på Innovationsrådet blir “De Strategiska Samverkansområdena” (De är fem till antalet)

Sedan kommer ett annat statsråd, Peter Eriksson tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi med uppgiften: “Fokus på Innovationsrådet blir Digitaliseringen”.

Det är bra att de tre ämnena kommer upp på Innovationsrådets program. Och att alla statsråden tycker och tror att deras ämne är i fokus. Nu lär det vara digitaliseringen som är huvudämnet, men där kommer de andra områdena också väl in. Allt berörs idag av digitaliseringen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Innovationsrådet med fokus på digitaliseringen

  1. Hej Håkan, Begreppet ”Digitalisering” är för brett och svårt att greppa för många, man vet helt enkelt inte vad det innebär. Jag brukar säga att digitalisering innebär att man förenklar och automatiserar tex administrativa/tekniska processer och transaktioner som tex e-handel vilket även kan skapa nya affärsmodeller. Digitalisering leder också till en effektivisering av produktionsprocesser genom ökad automation med tex industrirobotar. Hoppas att regeringen bättre definierar vad man menar med digitalisering, där även begreppet automatisering kommuniceras mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.