Investeringsavdrag välkomnas

Regeringen fortsätter att överraska, på ett positivt sätt. Nu kommer det ena förslaget efter det andra som stärker Sveriges innovationskraft. I går, torsdags, kom en rejäl sänkning av bolagsskatten tillsammans med ett intressant investeraravdrag. Den som vill se regeringens PM om förslaget, som är intressant läsning, kan ladda ned det här.

Investeringsavdraget är inte fullt utvecklat, och kan därför inte genomföras förän om ett år, men det är intressant. Upp till 1,3 miljoner skall en privatperson kunna investera och därefter dra av hälften på sin deklaration. En betydligt bättre lösning än den skattekredit som tidigare föreslogs.

I en kommentar till regeringens insatser för att förstärka innovationsklimatet har SvD:s politiska chefredaktör PJ Anders Linder idag i sin ledare kritiserat regeringen. Nu måste det bli entreprenörernas tur, påpekar han. Det gäller att få ned kapitalskatterna, som är dubbelt så höga som i omvärlden. Personalobligationer måste också få vettiga vilkor, påpekar Linder vidare. Trots att det nya investeringsavdraget är välkommet krävs det mycket mer av samma sort, manar SvD.

För egen del kan jag hålla med PJ Anders Linder, men det som nu föreslås är mycket mer än någon av oss hade kunnat hoppas på. Därför får vi med förenade krafter få regeringen att justera och förbättra. Men det är mycket lättare att få till en sådan förbättring när riktingen är rätt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.