Irland har haft det jobbigt på senare år. Bankväsendet expanderade och lånade ut pengar till fastigheter, som sedan sjönk i värde med hälften. Alla har vi väl läst om Irlands ekonomiska problem, men det är inte det jag skall lyfta här. Det gäller i stället hur Irland har engagerat den sk diasporan, och vad man gjort för att utveckla sin ekonomi, där entreprenörskap ligger i framkanten. Där har vi mycket att lära.
När Irland fick sina problem vänder sig den dåvarande premiärministern, Brian Cowan, sig till irländarna i förskingringen, den sk diasporan. I hela världen sägs det finnas hela 70 miljoner människor med irländskt blod i ådrorna. Många av dessa har framträdande positioner i företag och organisationer. Ett antal av dessa, verksamma världen om, inviterades till en “retreat”, eller briefing om man så vill, under en långhelg i september 2009. Totalt drygt 200 personer deltog, tillsammans med hela den irländska regeringen, under ledning av premiärministern. “Global Irish Economic Forum” var bildat. Hösten 2009.
Arbetsgrupper jobbade, förslag framställdes, frågorna diskuterades i plenarsessioner. Regeringen tog till sig många av förslagen. Sedan kom en ny samling, hösten 2011. Och i år var det dags igen, nu med 270 deltagare, förutom regeringen och cheferna för alla berörda myndigheter. Platsen Dublin Castle.
Det är otroligt vad denna grupp av framträdande irländare i förskingringen har åstadkommit. De har dels kommit med mängder av förslag, som hjälpt till att utveckla Irlands ekonomi, dels företrätt Irland runt om i världen. På det senaste mötet, den helg som just varit, kom deltagare från 40-talet länder.
Något motsvarande borde Sverige kunna göra. Inventera svenskar runt om i världen, i förskingringen eller arbetande med medborgarkapet kvar, och inbjuda några av dem till en dialog. Vad säger Fredrik Reinfeldt och Stefan Lövfen om detta? (Oppositionsledaren på Irland, Micheal Martin, deltog också). Det finns mycket att hämta från alla svenskar verksamma runt om i världen, tror jag.
Mitt medlemskap i detta irländska Global Network baseras på de rapporter jag skrivit om den ekonomiska utvecklingen i landet. Jag är nog den ende i gruppen som inte har irländskt blod i ådrorna, åtminstone inte vad jag vet.