It is the OECD, stupid

För att anspela på It’s the economy, stupid. Utgångspunkten debattinlägg idag i Dagens Industri om Ericsson. “Ericsson är bara början” skriver Magnus Höij, som är VD för Svenska teknik. och designföretagen. Han lyfter just OECD:s rapport om Sverige som säger att vi inte lyckas omvandla kunskap till innovationer och jobb.  Men OECD-rapporten, eller rapporterna, både 2012 och 2016, ger Sveriges innovationssystem och universiteten underkänt.

Det är kanske dags att ta upp detta i regeringskretsen, och givetvis i första hand av de ansvariga ministrarna, Hellmark Knutsson och Damberg. Men tyvärr kommer den Forskningspolitiska propositionen, som troligen läggs på riksdagens bord den 10 november, helt bortse från OECD:s analys och alla förslag till åtgärder.

Sedan påpekar Magnus Höij i sin artikel följande:

Ledande politiker borde ha tagit fram en strategi för att främja omställningen från industri- till kunskapssamhälle för årtionden sedan. Som land riskerar vi att tappa i konkurrenskraft om vi inte förmår ta tillvara möjligheterna i det skifte som nu pågår.

Det är bara att hålla med. Det borde i vart fall finnas med i den FoU-proposition som nu kommer, som ska ha ett 10-årigt perspektiv. Men det kommer tyvärr att saknas.

Vad regeringen, tillsammans med Alliansen, borde göra är: När Forskningspropositionen ligger på bordet så jämför man den med OECD:s alla förslag. Därefter borde det komma en Forskningspropostion 2.0, som utvecklar allt som saknas i den lagda propositionen, med skarpa förslag. Det räcker inte att man säger: Det tar vi med i nästa propp, som kommer om 4 år. världen väntar inte medan Sverige utreder….

Det finns förslag på bordet idag som skulle hjälpa Ericsson, och hela näringslivet, med fokus på digitalisringen. Där pågår ett arbete på berörda departement, dvs Närings- och Finansdepartementet (Eriksson och Shekarabi), men detta måste få ett nationellt stuk. Inte bara bli stuprör tillsammans med Vinnova och andra. Helhetsgreppet krävs!

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.