Kan de många dödsfallen i Sverige bero på det politiska systemet?

Beror de många dödsfallen i Sverige på att vi valt en felaktig strategi? Borde vi i stället stängt ned hela samhället? Mitt svar är att det inte är strategin som det är fel på. .Problemet ligger i det politiska systemet. Det är alltså inte primärt den nuvarande regeringen som misslyckats, utan det är ett systemfel.  Sedan har vi dessutom ett ledarskapsproblem, som förstärker det politiska systemfelet.

Detta systemfel har jag  påpekat i min blogg i mer än tusen bloggar med början 2009. Min egen insikt om hur stort systemfel är fick jag gradvis, med ett “genombrott” i januari 2014. En blogg där detta systemfel beskrivs publicerade jag den 11 augusti 2014, “Sveriges farliga L-allande”

Låt mig ge en del exempel på hur det svenska politiska och administrativa systemet fungerat under Corona Pandemin. Eller snarare inte fungerat. Det är brottstycken, men mycket talande:

 • Den 20 mars ringer Stefan Löfven upp Sydkoreas president för att få råd. Landet hade på tre veckor ordnat med masstestning, smittspårning och skyddsutrustning. Vilken nytta fick Sverige av dessa råd?
 • Ett råd var säkert stor testning, som SMB fick i uppdrag ta fram, FHM sa nej.
 • Den 20 mars producerar företaget SEKAB 15.000 liter handsprit men får på 14 dagar inte besked om hur denna ska förpackas, levereras eller vilken volym som behövs.
 • Den ansvarige ministern, Ibrahim Baylan får frågan: Varför inget besked? Han hänvisar till en träff den 13 mars, men säger sedan: Vi får väl ha en ny träff.
 • Den 27 februari får Socialstyrelsen i uppdrag samordna skyddsutrustning till kommunerna för hemtjänst och äldrevärden. Det tar 4 veckor att få ett system.på plats.
 • Fortfarande verkar försörjningen av skyddsutrustning till kommunerna inte fungera
 • Regeringen utarbetar stödsystem för företagen utan egen kompetens
 • Ingen lagstiftning finns mot utländska (kinesiska) uppköp av strategiska företag
 • Omställningsstödet för mars-april utbetalas först i augusti månad
 • Beredskapen på läkemedel och skyddsutrustning avvecklad i politisk enighet
 • Alla försvarets beredskapssjukhus skrotade, så när som på två stycken

Alla tillkortakommanden ovan är mer eller mindre beroende på det politiska systemets dysfunktionalitet och oförmåga.

När regeringen tillsätter en Kriskommission så bl.ir det mycket historia att skriva. Att utkräva ansvar? Att förstå hur tokigt det svenska politiska systemet fungerar.

Så kommer invändningen: Myndigheterna är självständiga.  Visst, men regeringen kan styra landet, inklusive alla myndigheter de själva tillsatt (nästan alla), hur mycket den vill. Det konstaterade Sten Heckscher  som 2007 utredde frågan. Läs själv.

Sverige är fantastiskt! Sverige kan. Sverige har potentialen. Men vi utnyttjar den inte.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Kan de många dödsfallen i Sverige bero på det politiska systemet?

 1. Har nyss läst Financial Times långa artikel för någon vecka sedan om hur Trump har hanterat denna kris. Intressant och otäck.
  Jag har aldrig förstått varför Baylan gång på gång uppstår i olika regeringar. Alltid vag i sina uttalanden och jag kan inte påminna mig ngt han gjort. Är han invandrarkortet??
  Men alltid denna fråga: “Hur kunde det bli på detta sätt.” Föga lärdom tycks dras från tidigare kriser. Men kärnfrågan: varför kan inte saker göras bättre?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.