Kan det vara fel att fråga vad man får för skatte-pengarna?

Året var 2017. Leif Östling var ordförande för Svenskt Näringsliv. Då säger han till en jagande reporter från SVT: “Vad fan får jag för pengarna?”. Så får man inte säga. Hade han utelämnat ordet “fan” hade ingen ingen uppståndelse skett och inga invändningar rests. Men nu var det inte så. Och Leif Östling ansåg att han måste avgå som ordförande.

Fyra år senare trädde Leif Östling in på scenen igen. Startade i egen regi “Kommissionen för skattenytta”. Den har intensivt visat under det gångna året hur effektivt eller ineffektivt vi utnyttjar våra skattepengar. Läs rapporterna.

En av socialdemokratins nya garde, Niklas Nordström, tog upp frågan i en artikel i Dagens Industri för ett par veckor sedan. “S viktigaste uppgift nu – broms mot skatteslöseriet.” Hans artikel är väl värd att läsa.

Niklas Nordström, fd kommunalråd i Luleå och en coming man i S påpekar bland annat:

  • Det har varit mer pengar till polisen i stället för att ifrågasätta den låga uppklarandegraden och åtgärder för att effektivisera arbetet mot den grova brottsligheten.
  • Det har varit mer pengar till sjukvården i stället för att ifrågasätta varför produktiviteten faller och en så stor andel av medlen går till administration.
  • Det har varit ökade satsningar på skolan i stället för åtgärder för att förbättra utbildningen.
  • Vi ser satsningar på universitet och högskolor som främst går till en expansion av kommunikationsavdelningarna.

Niklas Nordström fortsätter och påpekar att måste vi göra någonting åt det ineffektiva användande av skattemedel. Det måste förverkligas nu när vi är på väg in i en lågkonjunktur . Dessutom behöver resurser prioriteras för att rusta Sveriges totalförsvar, infrastruktur, äldreomsorg och andra kritiska samhällsfunktioner som kräver såväl tid, fokus som pengar.

Enligt Niklas Nordström behöver S nu verkligen fokusera på resultat och effektivitet, inte bara kräva mer pengar till allting.

Detta är framtidens viktigaste fråga, vill jag hävda. Vi kan inte bara ösa på med mer pengar och tro att ökade resurser löser problemen. Vi som varit i näringslivet vet att ingenting blir bättre bara för att man anslår mer pengar. Saknar man målsättning och inte kräver effektivitet blir det i stället bara sämre.

PS Ukraina fortsätter sina framryckningar. Nu är det partisaner och specialtrupper som penetrerar Östra Kherson. Ryssarna vet inte vart de ska vända sig. Snart är det dags för Krim.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.