Kan Sverige återta en ledande roll inom digitalisering?

Är 2000 utropade Time att Sverige var världens ledande digitaliserings-nation. Då kallades det för IT, men avsåg den digitala utvecklingen, både på forskningsområdet och i tillämpning. Sedan har det gått utför, men fortfarande år 2009 låg Sverige som nummer ett i den ranking som ITU, Internationella Teleunionen gör.

Idag ligger vi enligt detta index, ICT Development Index 2017 på 11 plats, ned från 8 plats 2016. På 8 år har Sverige gradvis gått från en första plats till en elfte plats.

Varför?

Det finns inget entydigt svar på den frågan. Det är flera faktorer som spelar en roll. Jag vill nämna några i punktform, utan inbördes ordning:

  • En stuprörs-hantering i regeringskansliet utan en övergripande samordning, inget ledarskap, ingen strategi och inte heller en ordentlig insikt.
  • Bristande satsningar på forskning och innovation i Sverige på universitet och institut – politiskt ansvar i stor utsträckning (mål och resurser)
  • Företaget Ericssons problem ända sedan 2001.
  • En dålig utveckling av de digitala tjänsterna i offentlig sektor (undantag Skatteverket och några få myndigheter till).
  • Brist på strategisk utveckling av Vinnova på digitaliseringens område och allt som hör dit (liksom på andra områden) enligt OECD:s analys (både 2012 och 2016), som regeringen inte brytt sig om. Och inte myndigheten heller.
  • Det politiska systemets oförmåga och brist på kunskap har smittat av sig på företag, kommuner och landsting.

Du som läser detta får hemskt gärna komplettera bilden.

Nu har regeringen tagit ett beslutat om att utse en digital samordnare, Chief Digital Officer. Den som fått denna uppgift är Åsa Zetterberg. En person som kan göra skillnad framöver, tror jag. Känner inte henne närmare, men mina kontakter nu, efter att hon fått uppdraget, har varit mycket positiva. Det bör sägas att jag i part i målet när det gäller positionen, men inte personen (men som jag dock tror mycket på).

Åsa Zetterberg har nyligen, den 27 mars, modererat en sammankomst som Peter Eriksson inbjudit till. Där redovisades vad som hänt efter att digitaliseringsstrategin antogs av regeringen för ett sedan. I hela två och ett halvt timmar föredrog ett 10-tal regeringsföreträdare vad som sker. Det mötet var givande, men underströk samtidigt det stora behovet av samordning. Så Åsa Zetterbergs viktiga position framstod klart. Så nu gäller det att få till den funktionen, något som jag återkommer till.

Du som vill läsa mer om Sveriges bristande digitaliserings-utveckling kan med fritextsökning hitta mer än ett par dussin bloggar i ämnet. En vill jag länka till direkt, från november förra året: Det gäller att hänga med i digitaliseringen Sverige, Sverige…

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Kan Sverige återta en ledande roll inom digitalisering?

  1. Hej Håkan!
    Twittrat från en ”talande” men bra forskarfrukost idag med socialförvaltningen i Hbg, om du vill kika @projektsupport ?

    Med Forskaren Erik Eriksson från Linköpings universitet:
    https://liu.se/medarbetare/erier21
    Klicka på tidigare forskning så hittar du hans avhandling. Gillar titeln… och hans föredrag.
    Sanktionerat motstånd. Brukarinflytande som fenomen och praktik

    Vi ses på Eskapsforum … (vad är Filantropi?)

    Njut av äntligen-vår-helgen!

    Bästa hälsningar
    Anna
    P.S. Kvalitetsregister Senior alert för Prevention börjar vid 0 års ålder … men så få som förstår … hur lyfta blickarna ut ur just socialförvaltningarna till hela samhället ? Någonstans blir vi medberoende allihop….kan en sådan insikt hjälpa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.