Kan Sverige kravla sig upp på 5G-kartan?

Först backspegeln: Hade Stefan Löfven och regeringen hållit sitt löfte om att Sverige skulle vara i 5G:s framkant hade Sverige påbörjat utrullningen av 5G näten för drygt 2 år sedan, 2018. På våren 2018, rättar sagt den 23 maj 2018 hade vår Statsminister samlat sina kollegor i sin hemort Örnsköldsvik. Där gav Stefan Löfven löftet om Sverige i framkant på 5G. Men ingenting hände.

Hade Sverige, med Ericsson i spetsen, då gått vidare skulle både vårt land och EU legat i just framkanten. Nu sitter vi i stället på Långbänken. Och fortfarande har inte en enda journalist ställt frågan till Stefan Löfven varför han inte hållit sitt löfte. Här gäller det inte studiemedel för ungdomar för körkort, utan Sveriges och EU:s framtid.

Ett och ett halvt år efter Stefan Löfvens löfte om 5G-nät kommer en proposition om säkerheten, som riksdagen förkastar. Den speglar också den Långbänk som utvecklats kring 5G-nätet. Regeringens egen Långbänk.

Faktum är att Stefan Löfven redan 2015 fick förslag på hur digitalisering och 5G skulle kunna utvecklas. Där EU – framdrivet av Sverige tillsammans med Ericsson – skulle kunna komma ut tidigt med den nya tekniken, 5G. Men trots flera möten på statsrådsberedningen ville Statsminister Stefan Löfven inte röra på sig. Inte driva på, inte se till att Sverige fick den framkant som han senare utlovade, men inte höll. Jag vet, för jag var med själv.

Sammanfattningsvis om Sverige och 5G:

  • Ericsson ville 2015 medverka till att Sverige och EU kom i framkant
  • Stefan Löfven sa nej till detta engagemang
  • Statsminister Löfven lovade i stället i maj 2018 att Sverige skulle intaga en framskjuten position
  • Stefan Löfven höll inte sitt löfte från maj 2018
  • Först senare i år – med 2,5 års försening – får Sverige en start på 5G-banden.
  • Hade Sverige legat i framkant skulle förbudet mot Huawei kommit nu mot deras teknik och inte emot företaget.

Varför de svenska journalisterna inte har uppmärksammat Långbänk och löftesbrott är underligt. De är väl läskunniga. Eller?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.