Kina, ett innovationsland vi inte kan neglischera

Kina har nog aldrig uppfattats som ett innovativt land, utan ett land som främst kopierar. Stämmer detta verkligen? Det finns mycket som tyder på att Kina successivt utvecklas till ett framgångsrikt innovationsland. Här ska vi analysera detta.

Som vanligt vill jag hålla bloggen kort, men med länkar. Har följande separata källor:

  • Washington Post
  • The State Council, Kina
  • The Economist
  • Financial Times
  • Citi Bank
  • South China Morning Post
  • Egna privata kontakter

Bakom The Great Firewall, som stänger ute Facebook, Twitter och Google m fl, så blomstrar en parallellt Universum. Som dock inte hotar kommunistpartiets ställning. Den digitala uppkopplingen är bäst i världen. Kina leder i e-handel i världen (blir snart lika stor som övriga världen tillsammans) China har sin Facebook, Twitter, Google och Amazon. Det är WeChat, Sina Weibo Baidu och Alibaba. Det ligger inte efter utvecklingsmässigt, tvärt om.

WeChat har inte bara chat-funktionen, utan mobil betalning, kartor online, nyheter och matbeställning mm. De stora giganterna i USA försöker nu efterlikna kineserna.

Kina har totalt 146 innovations-zoner vars företag bidrog med 12% av landets BNP. I Pekings teknologi-hub Zhongguancun finns hela 6.157 högteknologiska företag. Det var en tiondel av Kinas högteknologi-företag i slutet på 2015. I början på detta år startades dryg 30 nya företag varje dag. Antalet Unicorns är 22.

Kinas teknologi är banbrytande konstaterar The Economist i sin huvudledare den 6 augusti. Redovisar en del av de framgångar som WeChat och Alibaba står för. Så synen på vad kineserna åstadkommer är vedertaget i Väst.

Financial Times hade en helsida, The big Read, den 10 augusti, om hur kineserna nu invaderar och köper upp företag i Europa, särskilt Tyskland. Det första halvåret 2016 har Kina köpt upp 36 tyska företag, 23 franska och 4 svenska, för att nämna något om köpfesten. Det som bekymrat Tyskland och Angela Merkel är förvärvet av Kuka, nyckelföretag i den tyska satsningen Industry 4.0. Merkel sa: “the future of German industry”, angående robotföretaget Kuka. Men det fanns inget att sätta emot, inga europeiska företag som kunde matcha kineserna.

Vad gäller venture capital, VC, så leder USA stort, genom Silicon Valley. För 2014 noterade man nästan 25 miljarder USD i riskkapital. Peking kunde då visa upp motsvarande 8 miljarder i venture capital. Enligt CITI Bank. Men gapet minskar. Och i dagarna har Kina flaggat upp för en satsning motsvarande 15 miljarder i VC-kapital. En satsning som kan fördubblas.

År 2050 är Kina Världens innovationsland, säger man själva, och det är inte någon oblyg attityd.

Kinas premiärminister Li Keqiung går ännu längre oh säger att Kina ska vara ledande t redan år 2020.

Tillväxtanalys har redovisat mycket om Kina. Se här: En länk som tar Dig till dussintals rapporter om Kina, som alla är högst två år gamla

Två rapport er från Tillväxtanalys vill jag särskilt lyfta: En är skriven av Enrico Deiaco, chef för utlandsverksamheten. Skriven 2015, men fortfarande aktuell.

Den ger perspektiv på övergången till konsumtions-samhälle.

Sedan en rapport från i våras om innovativa metropoler.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.