Kina har bildligt talat skjutit sig i foten

Många har reagerat över hur det gigantiska kinesiska fastighetsbolaget Evergrande helt plötsligt avslöjats med att vara på obestånd. Totalt lär Evergrande ha skulder på 2.600 miljarder kronor, dvs hälften av Sveriges BNP. Tillgångarna lär inte alls matcha skulderna, för bolaget har tagit in förskott i sin förmögenhet. Detta har påverkat kapitalmarknaderna över världen den senaste tiden. Frågan är vad som händer nu, kort sammanfattat:

  • Kinesiska staten kommer att rycka in och rädda Evergrande
  • Kina tvingas minska ekonomins totala sparande, investeringar, som ligger på cirka 45 procent av BNP idag. Detta i sig kommer att påverka den kinesiska ekonomin negativt
  • Byggandet som idag är 29 procent av BNP (mot 5 procent i Sverige) kommer att reduceras kraftigt.
  • Totalt lär det finnas 30 miljoner tomma lägenheter i de kinesiska storstäderna med rum för 90 miljoner boende.

Det som verkligen förvånar är att inte Kinesiska staten långt tidigare upptäckt att Evergrandes affärsmodell och skuldsättning är helt tokig och ohållbar.  Eftersom merparten av finansieringen skett i Kina och dessutom Evergrande har medverkat till byggandet av många miljoner lägenheter borde staten, finansinspektionen och bankerna sett vad som höll på att hända och ingripit.

Det svåra för Kina idag är att den förbyggda bostadssektorn leder fram till en väsentlig nedgång i den ekonomiska tillväxten. Kina måste, för att kunna hålla ekonomisk balans, ha en årlig ekonomisk tillväxt på sex procent. Redan i år lär ekonomins ökningstakt hamna på 4 procent. Kommande år kanske runt nollan. Detta kommer att försvaga Kina kraftigt.

Det finns flera andra händelser/åtgärder som försvagar Kina:

  • Två av de tyngsta investerarna i världen, George Soros och Blackrock varnar nu för utvecklingen i Kina
  • Stympningen av de kinesiska plattformsföretagen  kommer att beröra Kina negativt
  • Ingreppen i Kina mot dataspelande och internet samt ansiktsigenkänning kan bli en belastning för XI Jinping, liggande i bakgrunden.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Kina har bildligt talat skjutit sig i foten

  1. Bra att du uppmärksammar detta. Den kinesiska fastighetssektorn är en koloss på lerfötter. Här är ytterligare tre artiklar om skuldfinansieringen i det kinesiska näringslivet varav den en har byggsektorn i fokus. Den är skriven av Harvardprofessorn Kenneth Rogoff.

    https://www.ft.com/content/1484b262-a219-3bb7-b3ff-8682a7f02d78

    http://fingfx.thomsonreuters.com/gfx/rngs/CHINA-DEBT-GRAPHIC/0100315H2LG/

    https://voxeu.org/article/can-china-s-outsized-real-estate-sector-amplify-delta-induced-slowdown

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.