Kina tar ett kraftigt steg på innovationsstegen

Kina har kraftigt ökat sin satsning på FoU. Nu har Kina kommit upp i 2% av FoU som andel av BNP, vilket betyder att Kina gått förbi genomsnittet i EU, som ligger på 1,9 procent. Sverige ligger idag troligen på 3,2% FoU av BNP, ned från 4,1% för tio år sedan. (Hela nedgången i Sverige har skett i privat sektor).

Det är ministern för vetenskap och teknologi, Wan Gang, som kommer med kinasiffrorna i China Daily. Sedan 2006 har satsningen på FoU ökat med hela 40 procent. I absoluta tal betyder det att Kina idag satsar 1 billion yuan på FoU, vilket är ungefär lika mycket i kronor räknat. Det är 10 gånger vad vi satsar i Sverige, och då är både offentlig och privat sektor inräknad. Siffrorna gäller 2012.

De kinesiska företagen står för 74 procent av FoU-satsningarna, vilket är mer än i Sverige där näringslivet idag står för knappa 70 procent. Kina har även räknat ut hur stor andel av den ekonomiska tillväxten som beror på de vetenskapliga framstegen. Hela 51,7 procent av den kinesiska ekonomiska utvecklingen 2011 berodde på Kinas vetenskapliga framsteg. Dessa uppgifter kommer också från ministeriet för vetenskap och teknologi. (Hur detta beräknas vet jag inte, men det vore intressant att få reda på)

Att alla storföretag i världen, plus många till, har FoU-centra i Kina, något som stärker landets position. Enligt Kinas handelsdepartement finns det 1.500 utländska utvecklingscentra i landet.

Patentansökningarna ökar också kraftigt i Kina. Förra året med hela 20 procent. Det redovisade China Daily i höstas.Totalt var antalet ansökningar år 2011 i Kina 526.000, vilket är en fjärdel av alla ansökningar i världen. Artikeln ger ytterligare en hel del intressant information. En reflektion från min sida, och även från andra, att kvaliteten på dessa patent kanske inte är så goda. Detta bekräftar också den kinesiska regeringen vid olika tillfällen.

Kinas regering är alltså inte nöjd med de kinesiska företagens innovationskraft. Preminärminister Wen Jiabao manade i ett tal i förra veckan de kinisiska företagen att lägga mer kraft på innovation, rapporterar nyhetsbyrån Xinhua. Förmågan att innovera är svag, påstod Wen Jiabao i ettanförande för något år sedan. Den kinesiska industriteknologin ligger på en låg nivå och både grundforskningen och spetsforskningen brister, sa han då.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.