Klimatet är för viktigt för att dribblas bort

I sommar kom boken “Vad händer med klimatet?” Skriven av en av världens främsta experter på klimatforskning, som dessutom råkar vara svensk. Lennart Bengtsson. Boken bör alla läsa som sysslar med klimatfrågan eller uttrycker åsikter därom.

Det är en synnerligen intressant och vetenskaplig bok (inte helt lättläst). En lättare och kortare version finns att läsa i Dagens Industri, av den 24 augusti: “Hur klarar man en klimatändring?”

Lennart Bengtsson ger en inträngande redovisning av hur klimatet på jorden utvecklat sig under alla tider och vad som nu kan stå för dörren. Han är inte vad aktivisterna kallar “Klimatförnekare”, utan registrerar den uppvärmning som sker. Och ger oss alla en insikt i hur vi borde bedöma såväl risker som framtid.

Först på sidan 186 kommer Lennart Bengtsson mer direkt in i den aktuella klimatdebatten. Han varnar, på vetenskapliga grunder, för “dagens skräckberättelser”. I nästa kapitel påpekar Bengtsson att den svenska klimatdebatten “knappast hör hemma i en kunskapsnation”.

Boken tar inte heller upp hysteriska utfall i klimatfrågan, som Greta Thunberg. Men en som tagit upp detta är en DN-journalist (att tidningen tillåter detta?) Hanne Kjöller: Vad Greta Thunberg vill vet vi – men hur ska det gå till? Hennes avslutning, om de svåra frågorna i sak, säger Kjöller:

Jag kräver inget svar av Greta Thunberg. Men jag tycker att det vore hederligt om alla som menar att det inte alls är något problem att låta ett barn hårdlansera en politisk idé kunde ställa de följdfrågor som jag inte mäktar ställa. Just för att hon är ett barn.

Två utmärkta recensioner  av Bengtssons bok finns i

Det åsiktsförbud som Publicists-klubbens ordförande Anna Hedenmo utfärdat i klimatfrågan verkar nu vara på väg att brytas. Och det vore välkommet om PK visade att fri debatt är tillåten, och bjöd in just Lennart Bengtsson. Han kommer säkert.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Klimatet är för viktigt för att dribblas bort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.