Klimatforskare bluffar om klimatsmart mat

Förra torsdagen publicerades rapporten “Food in the Anthroprocene; EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems“. Den är kanske som bäst kan betraktas som vilseledande, som värst en bluff. Den nämner inte den troligen viktigaste frågan, ekologiskt jordbruk, som är den största faran för miljön och klimatet.

För författarna som i DN presenterar den här falska rapporten i fredags erkänner “Begreppet ekologiskt jordbruk (organic farming) nämns exempelvis över huvud taget inte i rapporten.”, men påpekar inte det ekologiska jordbrukets negativa effekt på klimatet. Ridå!

Den oberoende forskningstidskriften Nature publicerade en forskningsstudie i höstas, som visar att ekologiskt jordbruk medför 50 – 70 procent mer av utsläpp än konventionellt jordbruk. Så man kan konstaterar “Ekologisk mat är sämre för klimatet”  Det förvånar att Dagens Nyheter, som slår vakt om korrekt rapportering. inte markerar att vi här ser fake news. Peter Wolodarski, är det inte en skyldighet för Dagens Nyheter?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Klimatforskare bluffar om klimatsmart mat

  1. Kan bara hålla med om detta. Det har länge varit klart att ekoodlat kräver säker dubbelt så stor areal som normalodlat. Frågan är även om naturgödsel är bättra än konstgödsel. Jag kan inte förstå annat än att n, k, p är annat än n, k, p, i vilken form det än har skapats. Skulle vara intressant att se en utredning även om detta. Jag skall kolla med en närstående lantbrukare vad han har att säga i frågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.