Kommer regeringen igång nu? Långbänken ska bort sa statsministern idag!

Vid dagens presskonferens om de två vindkraftsparkerna så började statsminister Ulf Kristersson med att säga bland annat följande:

“Många beslut tar alldeles för lång tid. Dras i Långbänk”…”Helheten i svensk politik är för svag”….”Vi ska korta tillståndsprocesserna dramatiskt”

 

Detta var ord och inga visor. De glädjer en bloggare, som i mer än 10 år predikat om att Långbänken är Sveriges akilleshäl. Statsministern sa också att man måste göra en helhetsbedömning, där lokala intressen måste vägas av mot riksintressen. Och det var inget tvivel om att riksintresset måste vara den viktiga – helheten.

Det finns andra viktiga frågor som nu drivs med den äran av regeringen. Se nedan.

Men, det ska sägas att den tid som varit för den här regeringen har knappast varit till dess fördel. Läs DN:s ledare idag “Ta ansvar – Sverige får aldrig bli så här sårbart igen” Här hänvisar man till löften om elstöd, billigare bensin och amorteringspaus, som regeringen med underliga bortförklaringar om att ta ansvar, helt klart brutit viktiga vallöften.

Klimatfrågan har också hamnat på sned tycks det. Där ska Du läsa Dagens Nyheters kolumn “Om inte EU:s klimatpolitik förankras bland väljarna kan det sluta i en krasch” Skriven av Annika Ström Melin. Det finns kanske synpunkter på detta som jag inte inser, men frågan måste upp i dagsljuset.

De viktiga frågorna som regeringen nu hanterar är två:

  • Våra elever ska får lära sig skriva och läsa i framtiden!
  • Etikprövningen ska rättas till så att inte vår forskning stoppas.

“Skolbarn ska inte stirra sig blinda på skärmar” skriver Dagens Industri dag. Och skolministern har tidigare sagt att Skolverkets plan för grundskolan ska stoppas. Digitaliseringen får komma senare. Våra skolbarn ska i framtiden få växa upp med papper och penna och lära sig skriva och läsa. Skolböcker ska åter in i undervisningen.

Det är inte undra på att Skolverkets Peter Fredriksson får lämna in. Han är ansvarig för denna plan och mycket annat som inte fungerar i skolan. Mobilerna är fortfarande ett stort problem liksom den försena ankomsten. Där har Sverige världsrekord, 37 procent kommer för sent. Sedan har vi de 2.000 processerna mot lärare som BEO, en del av Skolverket, ägnar sig åt och påstår att elverna blivit kränkta. Något som den förra ministern Anna Ekström tyckte var fel, men inte gjorde något åt.

Idag i Dagens Nyheter skrev 2.489 professorer, lektorer och forskare från universitet och höskolor “Systemet för etikprövningar ett akut hot mot forskningen”. Nu har utbildningsministern Mats Persson satt ned foten och sagt att detta måste ändras. Men han har skrivit till Etikprövningsmyndigheten, som är boven i dramat, och bett om synpunkter. Helt fel. Ändra direkt, utan att använda Långbänken. Fråga statsminister Kristersson som i morse sa att Långbänken skulle överges.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.