Läser inte svenska politiker de rapporter man beställt? På annat sätt kan man inte tolka det rop på hjälp som nu kommer från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Staten måste in med stora summor till kommunerna, ropar man.
Varför inte utnyttja den utredning som SKL deltar i? Kommunutredningen? Den redovisade i december månad en delrapport, som Institutet för Framtidsstudier genomfört. Rubriken på rapporten var talande “Förbjuden framtid”. Skälet till namnet är att kommunerna inte tillåts digitalisera.
Om kommunerna skulle tillåta en digitalisera sin verksamhet vore en besparing på 25 – 30 procent möjlig. Men SKL låtsas i sin Ekonomirapport som om det regnar. Inte redovisar man utredningen om digitaliseringens möjliga effekter. Inte heller att digitaliseringen är förbjuden i kommunerna. Det är alla regelverk och GDPR mm som sätter stopp. Då borde kommunerna begära en insats från staten om förändring – och det snabbt.
Kostnaderna för välfärden stiger visar SKL:s Ekonomirapport. Var tredje region och nästan var fjärde kommun hade underskott 2018. Nu krävs nya arbetssätt och ökad finansiering från staten, skriver man. I Kommunutredningen står tydligt att staten inte ska subventionera kommunernas verksamhet mer. Läs här ur direktiven
Kommittén ska utifrån kommunernas varierande förutsättningar dels identifiera och analysera de utmaningar som väntas ha särskilt stor påverkan på deras förmåga att klara av sina uppgifter, ……. Kommittén ska mot bakgrund av denna analys föreslå vilka åtgärder som bör vidtas och hur en genomförandeprocess kan utformas. De åtgärder som föreslås …………..ska inte innebära en ökning av statens utgifter. (förf:s markering)
Den studie som Kommunutredningen låtit göra måste komma upp till ytan förr eller senare? Det vore onekligen något för finansminister Magdalena Andersson att stödja sig på. Den visar i korthet:
- Kommunernas verksamhet kan digitalisras
- En digitalisring av kommunerna skulle innebära en besparing på 25 – 30 procent.
- Idag är denna digitalisering inte möjlig då regelverket inte tillåter detta
- Staten måste ändra på det stora tunga regelverket för att möjliggöra digitaliseringen
Är det inte dags att ge politikerna ett uppdrag att ta del av de utredningar och de fakta som finns på bordet? Och utnyttja dem! Eller är det Mesiga Sverige som inte tål verkligheten?
De brister Du pekar på borde självklart inte få förekomma. Dessvärre tycks det vara en företeelse som inte enbart drabbar politiker eller politiska institutioner.
Det är ju inte länge sedan en ordförande i en skandalomsusad bank hade lyckats med konststycket att missa en väsentlig utredning rörande penningtvätt . Ett vid det tillfället mycket aktuellt ämne. Tack för en mycket intressant och läsvärd blogg.
Lennart M