Konkurrens om innovationspolitiken

Det gläder mig att konkurrensen om innovationspolitiken fortsätter, och inte bara är ett en ad hoc insats. Då tänker jag på nye S-ledarens besök härom veckan på KI. En innovationsrunda i landet skall tydligen följa, men nu kommer ytterligare insatser för att stärka den ekonomiska politiken. Politiken för tillväxt och jobb skall utvecklas. Fyra seminarier med framträdande ekonomer skall hållas under mars månad. Programmet finns här.

I Dagens Industri intervjuas Mgdalena Andersson som säger att världens bästa klimat för kunskapsintensiva företag skall skapas. Hur säger hon inte, utom på en punkt, nämligen mer pengar till näringslivsnära forskning och statligt riskkapital. Jag hoppas att det blir en “fond i fond” lösning, som vi förslog från IVA:s sida. Där offentligt riskkapital går in i privat, men där offentliga ombudsmän inte sköter förvaltningen.

Sedan vill jag påpeka att Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin för snart ett år sedan publicerade en bok om hur svensk industri kunde utvecklas. “Maskiner och Människor” är titeln på den boken. Är det första gången en miljöpartist skriver positivt om industrisamhället?

Nu håller regeringen på att utarbeta en nationell innovations-strategi, och det skall bli intressant att se vilken kraft denna får. Kommer Annie Lööf att få gehör inom regeringen för sina intentioner? Det händer där finns beskrivet på Näringsbloggen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.