Köper Kina upp vårt näringsliv till reapris?

För någon vecka sedan fick Sverige kritik från EU-kommissionen för att vi inte fått på plats en lagstiftning om strategiska företag. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen  påpekade att några länder ännu inte vare sig anpassat sig till EU:s lagstiftning när det gäller utländska direktinvesteringar i strategiskt känsliga företag. Inte heller har en del länder en kompletterande egen lagstiftning rörande foreign direct investments, FDI.

Sverige tillhör båda grupperna. Vi har i dag inget som helst skydd mot uppköp av känsliga företag. Något som påpekades när Ryssland ville investera i Slite 2016 eller när Kina ville köpa hamnen i Lysekil året därpå, 2017..

Först efter dryga tre års fördröjning satte regeringen igång en utredning den 22 augusti förra året. Uppdraget gavs till Sten Heckscher. Kommittédirektiven finns här.

När utredningen tillsattes i september 2019 bloggade jag om detta “Varför ska Sverige sätta världsrekord i Långbänk.?” Läs den, den ger lite ytterligare information om vad som hänt, eller snarare inte hänt.

När ska utredningen vara klar? Jo, den 2 november 2021. Detta är verkligen en Långbänk, väl värdig det svenska politiska systemet.

Nu har Liberalerna vaknat och sagt ifrån att denna långbänk håller inte. “Kina ska inte få köpa våra viktiga företag” skriver de i Aftonbladet. De föreslår att utredningen ska vara klar i år, dvs i december. Hur många företag kan inte dessförinnan blivit utbjudna och kanske uppköpta?

Varför inte göra som med korttidspermitteringarna, ta fram lagstiftningen på någon vecka?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

4 svar på ”Köper Kina upp vårt näringsliv till reapris?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.