Kritik mot Svenska Daglbladet och de svenska storbankerna och regeringen

Varför kan inte ens de stora och ansvariga aktörerna sköta sig? Systemfel i Sverige?

  • Svenska Dagbladet förnedras sig genom att lyfta Vladimir Putins budskap om  Ukraina 
  • De svenska storbankerna vägrar att låta sina fonder investera i försvarsindustrin som med Ukrainakriget och Sveriges utsatta läge behöves mer än någonsin sedan 2:a Världskriget
  • Den svenska regeringen hindrar vården och lantbruket att behålla delar av sin duktiga arbetskraft genom orimliga krav på lönenivå

Låt oss börja med Svenska Dagbladets acceptans av Vladimir Putins linje att Ukraina inte kan vinna. Vill SvD också hävda att Sverige inte kan stå emot Ryssland? Ska vi inte försvara oss? Är det en telefonsvarare som ska installeras för den händelse att kriget kommer?

Svenska Dagbladet har intervjuat en person som riktigt köpt Putins tal för gott. Det är professorn Charles Kupchan. Han påstår att Ryssland vunnit större område än Ukraina tagit tillbaka. Det är felaktigt. När Ryssland hade som mest var det en dryg fjäldedel. Idag är det 17 procent. Vem har tagit sig över Dnepr och etablerat ett brohuvud på den östra, ockuperade sidan av stranden, jo Ukraina.

Kupchan är en typisk räddhågsen man. Ge upp tanken på att få tillbaka Krim och östra Ukraina, säger han. Och så tillägger han att dessa områden kan Ukraina få tillbaka senare “exempelvis om president Putin dör” Alla som läser detta förstår vilken naivitet som präglar den här sk experten.

Sedan påstår Kupchan att Ukraina lider av “Ukraina-trötthet” Vad är det? När nästan ingen säger sig vilja ge upp, inte lämna land mot fred, utan fortsätta försvara landet mot ockupationsmakten Ryssland? Att några enstaka individer inte förstår bättre än Kupchan kan vi leva med. Men varför ska media falla för dessa naiva röster? Varför ska en tidigare ansedd tidning som Svenska Dagbladet nedlåta sig till att i praktiken gå Putin till mötes?

I slutet på den hemska SvD-artikeln påstår Kupchan att Ukrainas ÖB sagt att “det inte kommer att bli ett genombrott” i kriget för Ukraina. Det har han aldrig sagt. Jag har följt detta dagligen och följt upp det nu. Det han påstås säga är ren lögn.

Ska man inte begära att en journalist som Therese Larsson Hultin och tidningen Svenska Dagbladet ska stå emot den här redovisade Putin-infiltrationen, som man tillåtit? Med de naiva och felaktiga uppgifter som framkommer? Ska vi i fortsättningen läsa det som SvD skriver om Ukrainakriget med tanken att det är Vladimir Putin som ligger bakom uppgifter och bedömningar? Svenska Daglbladet blir Putins tidning i Sverige.

I sitt senaste nummer påpekar Affärsvärlden att “Fondjättarna bojkottar Hägglunds och Bofors ägare”. De som inte investerar är våra storbankernas fonder. Tycker de inte att vi ska försvara oss? Finns det något hållbarare att investera i nu, när Ryssland visar sin agression, än att stödja försvarsindustrin?

Har behöver Wallenbergarna och Fredrik Lundberg ge svar: Är det riktigt att stoppa de svenska försvarsindustrins utveckling?

Sedan har vi den svenska regeringen. Dess värsta och största fel är att de håller sig fast vid Långbänken. Varför? Kan inte ens en borgerlig regering agera och åtgärda problem direkt? Måste det ta flera år? Utredningarna står som spön i backen, men resultaten lyser med sin frånvaro. Statsminister Ulf Kristersson lovade vid en presskonferens i våras att man skulle lämna Långbänken. Varför sker det inte?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Kritik mot Svenska Daglbladet och de svenska storbankerna och regeringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.