Landets ekonomer säger: Gör mer och det snabbt!

I går höll Nationalekonomiska Föreningen ett snabb-inkallat seminarium. Fokus var: Vad göra i Corona pandemin för att rädda vår ekonomi? Detta måste både Stefan Löfven och Magdalena Andersson ta del av. Och alla andra ansvariga politiker också.

Detta ska finnas på video. Jag kan inte hitta det, men här borde det vara:

Utgångspunkten tycks alla vara överens om. Corona Pandemin kan dra ned BNP i år med 10 procent. Just nu borde nedgången i BNP ligga på 30 procent. Fruktansvärda siffror.

Vad göra då? Budskapet från nationalekonomerna är unisont och kraftfullt:

  • Låt inte företagen gå i konkurs
  • Ge direkta stöd så att inte företagen kommer på obestånd
  • Stoppa konkurslagstiftningen – ge den ett moratorium
  • Handla snabbt – Handla nu!

Bland ekonomerna som deltog kan nämnas:

  • John Hassler
  • Bo Becker
  • Harry Flam
  • Katarina Ekholm
  • Lars Jonung
  • Lars Calmfors

Lyssna på dess ekonomer som har erfarenheter av tidigare kriser.

Till regeringen: Det räcker inte med att lyssna på de 52 disciplinerade nationalekonomer som finns på finansdepartementet. Vilken företagserfarenhet har de?:

Detta presenterades på ett seminarium på Nationalekonomiska Föreningen i går. Hur är det med journalistbevakningen? Bedrövlig. Landets journalister fungerar inte, något som jag många gånger tidigare kunnat notera. Relevanta händelser bevakas inte och om så sker verkar inte journalisterna förstå vad som redovisats. Vad som gäller här vet jag inte.

Varför lyssnar inte de ansvariga politikerna på företagare och ekonomer? Att köra hemlagat fungerar inte. Särskilt inte när det är allvar.

I söndags var det tre andra ekonomiprofessorer som uttryckte samma sak: Större direkta stöd och mindre krångligt

PS Nästa blogg bli nog: Kan kineserna tar över Sverige?

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Landets ekonomer säger: Gör mer och det snabbt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.