Leif Johansson träffade Hollande, Merkel och Barroso

European Round Table of Industrialists, ERT, hade i onsdags en arbetsmiddag med Frankrikes president Francois Hollande, Angela Merkel och José Manuel Barroso i Elyseepalatset Där fördes samtal om Europas industriella framtid. Delegationen leddes av Leif Johansson, ordförande i ERT. Dagen efter mötet berättade Leif Johansson att han trodde att Hollande nu menar allvar med att ändra på Frankrikes näringslivspolitik. Mitterand gjorde också en helomvändning efter två års regerande, påpekade han för mig. Före middagen i onsdags hade Holland och Merkel ett heldagsmöte, tillsammans med sina främsta ministrar, och överlade om viktiga ekonomiska frågor, vilket är ett gott tecken (utom på ett område, se nedan). Frankrike har mycket att lära av Tyskland, skulle jag vilja tillägga.

Leif Johansson har tidigare berättat att de europeiska ledarna sedan ett år tillbaka visat ett intresse för näringslivet, som de inte haft på 30 år. Därtill är de nödda och tvungna, skulle jag vilja säga. Lief Johanssons gav sin syn på det nya intresset och behovet av en europeisk renässans i en intervju i Svenska Dagbladet i julas.

Leif Johansson gjorde också ett uttalande i anslutning till kvällsmötet i Paris där han manade både den franske presidenten, men också hela den politiska ledningen i Europa, att förbättra samordningen mellan EU och medlemsländerna för att stärka industrin. Den europeiska industrins andel av BNP fortsätter att minska. Det är därför nödvändigt att få bättre ekonomiska spelregler, och tackla felaktiga regler och fokusera på samhällsutmaningarna. Annars hotas den europeiska konkurrenskraften, framhöll Leif Johansson.

Europas industriella renässans måste förbli högsta prioritet“. Europas industriledare stödjer målet att öka industrins andel av BNP till minst 20%, sa Johansson vidare vid Parismötet. Detta kan bäst uppnås om EU fullföljer sin politik att förverkliga den inre marknaden, the Single Market. Särskilt fokus behöver riktas mot energi- och ICT-frågorna (eller IKT, som vi säger). Dessutom måste utbildningssystemet se till att matcha de behov som näringslivet har. Kompetensförsörjningen är avgörande för att kunna skapa jobb. Noteras kan att vid ministermöte i Bryssel, dagen efter Elyseemiddagen, så ville Sverige inte längre att EU ska ha kvar 20 %-målet.

Vid mötet mellan Hollande och Merkel, också i onsdags,  utvecklade dessa tanken på en skatt på finansiella transaktioner. Ett konkret förslag, om än inte heltäckande, skulle kunna vara färdig i maj i år. Frågan har ju stöts och blötts under något år nu, men det flesta trodde att det skulle rinna ut i sanden. Genomförs detta hämmar det definitivt den ekonomiska utvecklingen, vill jag påstå. Här är något för ERT, med Leif Johansson i spetsen,att tackla också!

ERT är en sammanslutning av företrädare för 50 av Europas största industriföretag, bildat 1983 på initiativ av Pehr G Gyllenhammar.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.