Så härligt att skriva något positivt för en gångs skull. Nu gäller det life science-branschen, som jag hade tänkt skriva om i går, men så kom Stefan Löfvens presskonferens i vägen. Nu seglar life science upp och ligger på exportens andra plats, efter fordonsindustrin. Igår uppmärksammas denna utvecklingen i Dagens Nyheter under rubriken “Slarva inte bort framtiden”. (Tyvärr finns ingen länk till denna artikel. I papperstidningen igår, men artikeln finns på sidan 24, för Dig som har den kvar)
Läkemedelsexporten gick från 82 miljarder 2018 till 105 miljarder förra året. Första halvåret i år är exporten redan uppe 73 miljarder, en ökning med hela 35 procent. Det ska dock sägas att en stor del av ökningen under senare står den stora läkemedelsanläggning för, som AstraZeneca byggt upp i Södertälje. Av förra årets export från Sverige av life science-produkter stod AstraZeneca för hela 64 procent. I är blir nog andelen mindre.
Skälet är att många nya företag är aktiva och på väg att utvecklas, alltså inte bara AstraZeneca. De 148 svenska läkemedelsföretagen, som har sitt säte i Sverige, har idag hela 420 projekt på gång. En ökning med 15 procent på ett år. Allt fler är dessutom på väg in i klinisk prövning, fas 3. Det är Sweden Bio som redovisar denna positiva utveckling.
Men det finns svåra hinder, därför rubricerar DN artikeln “Slarva inte bort framtiden“. Vilka är då svårigheter? Bättre tillgång till de akademiska infrastrukturerna, utrustning, databaser och biobanker. Samarbetet med vården måste stärkas, inte minst måste det bli mycket lättare än idag att bedriva kliniska prövningar i Sverige.
Under årens lopp har jag skrivit många bloggar om life science-branschen. Under åren fram till 2015 kunde vi notera en nedgång. Sedan kom uppgången, där regeringens nationella samordnare, Anders Lönnberg, gjorde en formidabel insats. Han är en av få nationella samordnare som fått något gjort. (Totalt torde de vara mer än 30) Han jobbade dynamiskt och hands on. Skrev en lägesrapport till regeringen som talade klarspråk.
Det finns en Svensk Life Science Strategi som regeringen antog i december förra året. Den ska genomföras av en nationell samordnare som är Jenni Nordborg. det ska bli intressant att se vilka resultat som kan uppnås. Man kommer jämföra henne med Anders Lönnborg, vilket inte blir lätt. Frågan är om man inte borde ha en minister med paragraf 5 förordnande för att få tillräcklig styrka i strategiarbetet.
Till sist vill jag notera att beröringsskräcken varit stor för tidigare statsministrar. Både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt avspisade AstraZenicas dåvarande koncernchefer som vill diskutera framtid och investeringar i Sverige. De hänvisade till en underhuggare i regeringen, något som regeringscheferna i andra länder inte gjorde. Detta var negativt för Sverige. Idag har dock bolagets styrelseordförande Leif Johansson god direktkontakt med Stefan Löfven.