Life science visar Sveriges svaghet

Finns det någon industrisektor som så tydligt visar Sveriges svaghet, som Life Science? Den som vill få en uppfattning om detta kan med fördel läsa Torun Nilssons utmärkta bok “När Sverige sålde Nobelprisindustrin”, som publicerades 2010. Här är inledningen. Boken kan beställas på SNS förlag. Sedan har utvecklingen fortsatt, med fler nedläggningar och flytt. Nobelpristagaren Arvid Carlsson krävde en haverikommission i höstas.

Under 10 år försökte AstraZenecas koncernchefer träffa Sveriges statsminister, Göran Persson respektive Fredrik Reinfeldt, men utan att lyckas. De fick i stället träffa regeringscheferna i Storbrittanien och Tyskland…….

Claes de Neergaard visar på problemen i sin ledare i senaste IndustrifondenNytt, som kan läsas här. Han prisar ökningen av de statliga forskningen, men vi närmar oss EU:s mål för FoU, 3 procent av BNP, från fel håll. På 10 år har Sverige gått från 4,1 procent till 3,4 procent av BNP. Och det är det privata näringslivet som svarar för hela minskningen.

Vi måste lära av Danmark, England och Schweiz menar Claes de Neergaard. Viktigt att tänka i nya banor, påpekar han. Jag vill tillägga att det måste ske utan dröjsmål. Vi är alldeles för långsamma i Sverige, i det politiska systemet. När går detta upp för de ansvariga?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.