Livslångt lärande ett måste redan idag

Alla pratar vi väl om att livslångt lärande är nödvändigt idag. Men vad sker konkret? Det trista svaret är: Ingenting. Något som t o m forskningsministern Helene Hellmark Knutsson, höll med om på seminariet som IVA höll i måndags. “Ständigt lärande, vems ansvar?” Positivt från IVA-debatten var att alla tycks vara överens om det livslånga lärandets avgörande betydelse för framtiden. Men, vad hjälper det, när inget händer?

Mellan 1995 och 2000 arbetade en utredning, Kunskapslyftet. Den kom med sina sammanfattande synpunkter på dryga 700 sidor i vad som kallades Kunskapsbygget 2000. Året innan, 1999, kom en del-rapport, “Strategi för Livslångt Lärande”. SOU 1999:141. Med ett internationellt perspektiv av tre framstående internationella forskare med synpunkter på det svenska systemet för vuxen-lärande.

I september i år kom utredningen “En andra och en annan chans – ett komvux i tiden”  SOU 2018:71

Men vad har detta utredande lett till? 

Så åter till IVA-seminariet. Inledare på detta var Mohammed Homman, VD för konsultföretaget Vironova. Ett privat svenskt bioteknikföretag, som utvecklar ny teknologi för mediciner och kvalitetskontroll. Utbildning är idag en färskvara, påpekade Homman. Därför behövs vidareutbildning, men vems är ansvaret?  Är det högskolornas eller företagens? Svaret: Regeringen måste ha det övergripande ansvaret. Samtidigt är det absolut nödvändigt med ett egenansvar för varje medborgare.

Några viktiga uttalanden seminariet:

  • Magnus Hall, Vattenfall: Akademin är för akademisk (passar inte i praktiken)
  • Marcus Strömberg, Academedia: “Vi behöver en Kunglig Lärarutbildning”
  • Peter Aronsson, Linné-universitetet: Rakt ackord = maximalt antal studenter
  • Tuula Teeri, IVA: Universiteten måste få betalt för samverkan

Forskningsministern uttalade sin förhoppning att något väsentligt skulle komma från STRUT-utredningen med Pam Fredman i januari 2019. (Fan tro´t) Läser man på utredningens hemsida finner man livslångt lärande nämnt några gånger, men inga skarpa förslag (inga förslag alls).

Till våren ska Socialdemokraterna hålla en extrakongress, med fokus just på det livslånga lärande, enligt Hellmark Knutsson. Hur mycket blir det, undrar vän av ordning sompå SAP:s hemsida läser följande om vad denna kongress ska syssla med: :

Dels hur vi stärker Socialdemokraterna som modern folkrörelse och rustar oss inför framtiden. Dels på utbildnings- och kompetensförsörjningsfrågorna som kommer vara avgörande framöver, inte minst för att klara integrationen,

Men, vad hjälper detta, när Sverige behöver en handfast fortbildning för alla medborgare? Här behövs dels en regering, dels en blocköverskridande uppgörelse. Och inga fler utredningar. Men väl en rådgivningsgrupp (advisory group).

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Livslångt lärande ett måste redan idag

  1. I Nacka har vi sedan 2005 genomfört det livslånga lärandet – alla har rätt att läsa allt inom komvux. Vi kan se flera fördelar för såväl medborgarna som för samhället. Vår politiska ledning ser att det är “lönsamt” att investera i utbildning och att detta bl a leder till minskande kostnader för utanförskap.
    Nackas agerande sker inom ramen för de nationella styrdokumenten. Den kommunala självstyrelsen ger kommunerna stort handlingsutrymme – dock är det märkligt att inte fler kommuner ser komvux som ett verktyg för att genomföra det livslånga lärandet.
    Staffan Ström, rektor vuxenutbildningen i Nacka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.