Lyssna på Assar Lindbeck

Idag talar ekonomiprofessor Assar Lindbeck ut i Dagens Industri. Han redovisar där vad han tycker att Sverige måste göra. Läs och begrunda, det skulle jag särskilt vilja säga till mina läsare på den politiska kanten. Inklusive Stefan Löfven, om han nu hinner.

För Dig som inte har tillgång till Dagens Industri finns länken till intervjun med Assar Lindbeck här: “Sverige slöt sina ögon” . Där pekar han på att Sveriges BNP inte hänger med, ett inlägg i debatten om hur starkt Sverige är ekonomiskt. Finansministerns överdrift sätts på plats.

Vad är Assar Lindbecks budskap idag? Svaret är :

  • Ökade offentliga infrastrukturinvesteringar genom upplåning
  • Bostadsmarknaden är skandalen i svensk politik – hyresregleringen måste avskaffas
  • Skattereform som återställer symmetrin i skattesystemet
  • En invandring av lågutbildade som vi har kapacitet att ta hand om
  • Ökade kapitalkrav på bankerna

När det krisade på 1990-talet, det är 25 år sedan, så kallades ekonomiprofessorn Assar Lindbeck in. Han fick leda en Ekonomikommission med uppgiften att föreslå “den ekonomiska politikens utformning på medellång sikt”. De 113 förslagen, som kommissionen kom med, efter bra tre månaders arbete, tål att upprepa idag. En del är genomfört, men mycket ligger och väntar. En ny Lindbeck-kommission kanske är möjlig efter valet? Det öppnar Lindbeck själv för i intervjun i DI.

Ekonomikommissionens betänkande “Nya villkor för ekonomi och politik” kan Du ladda ned här. Dokumentet är på 200 lättlästa sidor. Uppgiften för kommissionen då, enligt direktiven, var: Internationalisering av Sverige, att föra in oss i det europeiska samarbetet och “återupprätta Sverige som en tillväxt- och företagarnation”. Med förbättrad välfärd och valfrihet samt god miljö.

Tilläggas kan att Assar Lindbeck, liksom nu förre statsministern Göran Persson, vill att de andra partierna både ska kunna samtala och samarbeta med Sverigedemokraterna.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.