Måste Sverige alltid släpa benen efter sig? Långbänks-landet!

Förvisso är Sverige ett av världens långsammaste länder när det gäller att åtgärda problem och genomföra politiska beslut. Vi lever på att utreda allt till förbannelse, för att sedan genomföra detta långsamt och otillräckligt. Långbänken! Alla etablerade politiska partier har ansvar för detta. Det var inte bättre under borgerliga regeringar än under socialdemokratiska. Mina snart 1500 bloggar under 10 år har blivit det långsamma Sveriges historia.

Måste det vara så här? Varför kan inte Sverige som andra länder anpassa sig till dagens tidevarv och inte gårdagens?

Några exempel på svensk Långbänk som gäller vår reaktion på Ukraina-kriget:

  • Migrationsverket har helt misslyckats med att på ett effektivt och mänskligt sätt ta emot alla ukrainare som kommit som flyktingar. Att låta de stackars flyktingarna få vänta och komma tillbaka nästa dag, för att Migrationsverket måste stänga. Här borde till en motsvarighet till Corona-kommissionen som kan identifiera hur otroligt dåligt som Migrationsverket hanterat Ukraina-krisen. Så här dåligt tycks dessutom Migrationsverket alltid fungerat.
  • Här är konkret exempel från Migrationsverkets otroliga misskötsel. M<an hindrar en familj att ta jobb och få ett boende i Sverige. trots erbjudande. Stoppa vansinnet med Migrationsverket!
  • Sedan förundras jag över att Rädda Barnen och Röda Korset tillsammans med regeringen gått ut och varnat svenska för att ställa upp på de ukrainska flyktingarna. Till svenska hjälpsamma familjer säger man: Hjälp inte. Överheten måste bestämma och samordna. Så låter det inte i länder som Polen, Ungern eller Moldavien, där man ställer upp dygnet runt och verkligen hjälper. I Sverige ska byråkratin med sin långsamhet och översittar-attityder in.
  • SFI borde vara en självklar sak att erbjuda de flyende ukrainarna. Inte. Regeringen säger nej. Detta borde i stället vara en självklarhet. Direkt. Och det är ju inget tvång för ukrainarna, men en bra möjlighet.
  • Defensiva vapen bestämde sig Sverige ganska snabbt för att skicka. Det blev 5000 pansarskott. Sedan hade Ukraina önskemål om andra defensiva vapen. Regeringen sade då att detta skulle inventeras. Man vände sig till försvaret. Där håller väl inventeringen på fortfarande, Det borde ha gått på en dag, för nog vet Försvarsmakten vilka vapen man har? Långbänk naturligtvis, varför inte?
  • Cyber-säkerheten är en otroligt viktig fråga för hela samhället, och inte minst för organisationer, myndigheter och företag. Men här har Sverige inte gjort vad vi borde. Det Cybersäkerhets-centrum som regeringen bestämde 2019 skulle bildas blir inte klart förrän i slutet på nästa år. Efter fyra års väntan. Det finns en chef, men ingen personal förrän i slutet på 2023.
  • Många försöker nu förmedla nyheter på ryska till befolkningen i Ryssland, som idag matas med lögner och propaganda i statliga medier. De svenska utsändningarna på ryska lades ned 2016. Många har föreslagit att de omedelbart ska återupptagas och öka. Men vad gör Sveriges Radio och regeringen? INGENTING

Sist en positiv uppgift: Ukraina

Ukraina har initierat ett formligt Hackar-krig gentemot Ryssland. En viktig uppgift är att sprida riktig information till den ryska befolkningen. De har nu hackat Rysslands motsvarighet till Facebook, som heter VI, som är stor i Ryssland för de som är ryskspråkiga (10-tals miljoner). Ryssland har stora svårigheter att motverka de skickliga ukrainska hackarna , som dessutom får hjälp av ett par 100.000 andra hackare runt om i världen.

Det kan nämnas att för ett par veckor sedan ha hade man elstolparna mellan Moskva och St Petersburg, som gjorde det omöjligt att köra elbil mellan städernas.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Måste Sverige alltid släpa benen efter sig? Långbänks-landet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.