Mikael Damberg avgör om vi får personaloptioner med vettiga regler

Under minst 15 år har det stått klart att Sverige förlorar mot omvärlden genom att sakna ett skattemässigt vettigt program för personaloptioner. Att ge ut optioner som en del av lönen, är en klar risk, som dock kan innebära en ordentlig uppsida om det går bra för företaget (men inte annars) Detta är ett viktigt instrument i många länder. Dock inte Sverige.

I Sverige beskattas personaloptioner som lön med en skattesats på upp till 67 procent Därtill betalar bolaget arbetsgivaravgifter ovanpå bruttolönen. Vidare måste skatten betalas redan när optionerna löses in mot aktier, det vill säga innan innehavaren har fått några pengar i handen. Detta lockar inte att teckna optioner, utan har motsatt verkan. till men för många företag, och givetvis för Sverige.

I maj 2013 skrev dåvarande finansministern Anders Borg och Näringsminister  Annie Lööf att det var angeläget att införa kapitalbeskattning av personaloptioner. Sedan tog det nio månader att skriva direktiven. De har inte ändrats av den nuvarande regeringen. Här är de ursprungliga direktiven. I höstas fick dock utredaren ett halvt års förlängning. Varför? Jo, därför att finansdepartementet, som lägger sig i alla utredningar på skatteområdet, inte var tillfreds (inget självständigt arbete tillåts). Utredaren Anders Bengtsson är en pålitlig skatteutredare som tycks var förtjust i krångliga regler och höga skatter. En utredare, men stor utredning:

Expert: Alm, Håkan, fr.o.m. 2014-08-13
Expert: Carlberg, Charlotta, fr.o.m. 2015-09-14
Expert: Ekengren, Pär, fr.o.m. 2014-11-25
Expert: Eriksson, Ellinor, fr.o.m. 2014-08-27
Expert: Fritsch, Annika, fr.o.m. 2014-08-13
Expert: Hosenfeld, Emelie, fr.o.m. 2014-08-13
Expert: Lundqvist, Dick, fr.o.m. 2014-12-10
Expert: Martinsson, Gustav, fr.o.m. 2014-08-13
Expert: Melbi, Ingrid, fr.o.m. 2014-08-13
Expert: Nyquist, Kerstin, fr.o.m. 2014-08-13
Sekreterare: Alfreds, Lis, fr.o.m. 2015-11-16
Sekreterare: Berggren, Eva, fr.o.m. 2014-08-18
Sekreterare: Högberg, Andreas, fr.o.m. 2015-02-09
Sekreterare: Thomann, Christian, fr.o.m. 2014-09-03

Nu till det viktigaste. I fredags skrev professor Pontus Braunerhjelm med sin referensgrupp i Entreprenörskapsutredningen en varnande artikel i Dagens Industri. De har, liksom jag, hört hur utredare Bengtsson med sina fyra sekreterare och 10 experter nu gör allt för att krångla till, och i realiteten omöjliggöra, ett vettigt personaloptions-system i Sverige. Detta måste Damberg invända emot, och ändra. Han får inte falla undan för det skatteälskande finansdepartementet. Inte om han ska stå för sitt löfte att införa personaloptioner med vettiga regler.

För två år sedan kom ESO, finansdepartementets expertgrupp, ut med en intressant och mycket talande rapport “Företagandets förutsättningar” om den svenska ägarbeskattningen. ESO 2014:3, skriven av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji. En sammanfattning kan läsas här. Den visar verkligen problemen med den svenska ägarbeskattningen och behovet av en vettig beskattning av personaloptioner. Nu i efterhand säger förre finansministern Anders Borg att bl a personaloptioner måste till. Det är så dags.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.