Modern teknik klarar klimathotet

Ellen Gustafsson i Dagens Industri skrev en intressant ledare om klimathotet i lördags. Den rubriceras som “Den gröna högern visar vägen framåt”. Hon visar där hur modern teknik kan klara klimatkrisen. Möjligen kan det begrepp hon myntar “Den gröna högern” skrämma en del som tror att det är ideologiskt färgat, och inte baserat på vetenskap.

Nu är det så, att den väg Dagens Industri rekommenderar är den vetenskapliga, inte den ideologiska. Ellen Gustafsson påpekar hur miljöorganisationerna vägrar lyssna på forskarna, trots att de allmänt hänvisar till vad vetenskapen säger. Det gäller tekniken CCS som dammsuger luften på koldioxid. En teknik som Naturvårdsverket välkomnar.

Samma ideologiska skäl anför miljörörelsen mot kärnkraften, trots att FN:s klimatrapport 2018 anger att kärnkraften behöver öka med 90 till 190 procent fram till 2050 om uppvärmningen på jorden ska kunna begränsas. Normalt hänvisar man till FN, men inte när ideologiska hinder föreligger.

En annan invändning visar miljörörelsen mot den nu Nobel-belönade gensaxen, Crispr-Cas9. Den tekniken som kan göra grödorna mer resurseffektiva, t ex ta bort upptaget i växter av tungmetaller. EU-domstolen har tolkat läget, emot vetenskapen, på ett sätt som hindrar växtförädling med genteknik i EU. Inte särskilt smart.

Boris Johnson i Storbritannien går i bräschen för att utveckla CCS-tekniken. Även den nya kärnkraftteknologin, SMR, vill Johnsson nu satsa på . Ett ljus i mörket för landet just nu, men kan bli lärorikt för oss framöver.

Så här avslutar Ellen Gustafsson sin ledare:

“Den nya tekniken är ett praktexempel på hur mänsklig innovationskraft kommer att vara vägledande ur klimatkrisen. Detta förstår den gröna högern, som genom öppenhet och pragmatism ger skäl till hoppfullhet. Det kan den gröna vänstern, med sin skrämselretorik, aldrig göra.”

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Modern teknik klarar klimathotet

 1. Så länge folk fortfarande tror att mer koldioxid värmer atmosfären, idkar vi torrsim. De facto släpper varmare hav ut mer koldioxid med samlad effekt att växtlighet och grödor gynnas. Koldioxid är som bekant växtlighetens livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Att medvetet fånga in och gräva ned koldioxid är alltså rent livsfientligt. Så länge opinionsbildare och politiker inte fattar det, färdas vi baklänges mot vattenfallet utan räddning.

 2. God Afton!
  Har just läst min första innovations blogg “Modern teknik klarar klimathotet”!!!
  Glädjande läsning som helt stämmer överens med mina egna ståndpunkter!
  Ser mycket fram emot kommande inlägg!
  Spännande!
  Kvälls-Hälsningar
  Maire Rähn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.