Vladimir Putin ber Väst att aldrig använda kärnvapen

Rysslands ledare försöker nu avlägsna sig från den hotfulla kärnvapenretorik som man framfört tidigare. En total omsvängning således. Det är den Washington-baserade tankesmedjan The Institute for the Study of War som givit helheten. Så här låter det från Ryssland nu:

Det ryska utrikesministeriet gjorde ett uttalande den 2 november om “förebyggande av kärnvapenkrig”. Där konstateras att Ryssland “strängt och konsekvent styrs av postulatet om otillåtligheten (olagligheten) av ett kärnvapenkrig där det inte kan finnas några vinnare , och som aldrig får släppas lös.” Ja, det är ryska UD som ordagrant säger så.

Rysslands president Vladimir Putin uttalade den 27 oktober att Ryssland inte har något behov av att använda kärnvapen mot Ukraina och hävdade att Ryssland aldrig har diskuterat möjligheten att använda kärnvapen, bara “reagerat på uttalanden från ledare i västländer”. Vad jag vet finns det inte ett enda uttalande från västliga ledare som hotat med kärnvapen. Däremot har de reagerat  på de ryska hoten. Är det omvärldens ledare (läs Xi Jinping och Modi) som fått Putin på andra tankar?

Den vice ordföranden för det ryska säkerhetsrådet, Dmitrij Medvedev, har på liknande sätt alltmer tonat ned den brinnande kärnkraftsretorik han använde under hela oktober och fokuserar nu på att främja rysk enhet i kriget i Ukraina.

Det kan inte heller uteslutas att de kontakter som både Pentagon och Vita Huset haft med sina motsvarigheter i Ryssland bidragit till kärnvapen-tillnyktringen. En studie i USA har också visat att ett strategiskt kärnvapenkrig skulle leda till att 5 miljarder människor dör.

Dör gör däremot ryssarna. För att hålla emot Ukrainas synnerligen kompetenta armé skickar Ryssland fram stora mängder med rekryter, som varken har adekvat utrustning, kläder eller träning. De mejas ned, vilket ur mänsklig synpunkt är hemskt, men när det är Putins invasions-armé tyvärr nödvändigt. Min tro är att dödligheten ryssar-ukrainare nu är som 10-1. Då räknar jag soldater. Vad gäller civila offer så är de nästan uteslutet på Ukrainskt territorium.

Det senaste 24 dygnen har Ryssland förlorat 530 soldater, sex stridsvagnar och 19 bepansrade fordon.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Vladimir Putin ber Väst att aldrig använda kärnvapen

  1. Tack för all den information som du ger oss. Jag får alla dina utskick via Bernt Magnusson och jag följder kriget på flera olika fronter.
    Tack tack!
    Solveig Staffas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.