Nu får vi vara glada, men glöm inte verkligheten

Idag publicerades OECD:s utvärdering av Sverige, . Vi får beröm av OECD. 2017års  OECD Economic Survey of Sweden Organisationen konstaterar att ekonomin växer starkt genom fler i arbete, stigande investeringar och den senaste tidens förbättrade svenska produktivitet. 

Sverige överträffar OECD-snittet i alla underkategorier när det gäller deras så kallade “better life-index” och utmärker sig tydligast när det gäller bra miljö, hälsa, civilt engagemang och styrning, samt i balans mellan arbetsliv och fritid. Men OECD påpekar också att Sverige har en mängd utmaningar, men är diplomatisk och lyfter inte problemen.

Hela rapportens översikt kan man läsa här. Men den går tyvärr inte att skriva ut. (Du får bara vita sidor) De 50-talet sidorna går dock att läsa på skärmen. Många intressanta diagram finns där. Därtill finns en presentation, som användes idag med OH-bilder. Dessa 24 bilder kan laddas ned och skrivas ut. (Klicka på download the presentation) Där finns också utmaningarna och problemen i kortform.

Vilka är problemen som OECD för fram, eller utmaningar, som man rubricerar dem? Här några områden att förbättra:

 • Flyktingmottagande fungerar inte tillfredsställande
 • Integrationen fungerar dåligt (Sysselsättningen hindras av systemen)
 • Bostadsmarknaden fungerar inte (påverkar både ekonomin och välbefinnandet)
 • Vi har alltför få arbeten för lågutbildande
 • Innovationspolitiken (inklusive forskningen) behöver bättre ledarskap och en strategi

Det är lite anmärkningsvärt att OECD är så diplomatisk att man inte lyfter de problem som finns i Sverige. Man borde, tycker jag, säga: Å ena sidan och å den andra. Problemen med integrationen och bostadsmarknaden är tillräckligt allvarliga för att verkligen behöva framhållas, och inte ta upp dem i lite en passant.

Men när OECD:s Generalsekreterare Angel Gurría, presenterar rapporten, så tonas problemen ned. Kanske är mitt omdöme präglat av vad Finansdepartementet och media redovisar.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Nu får vi vara glada, men glöm inte verkligheten

 1. Hej!
  En stor del av den ökade “tillväxten” är troligen de ökande privatlånen och ca 130.000 plus flyktingar som lever på och konsumerar skattepengar. Dvs INTE flera arbetstagare eller ökad produktivitet.
  Jag ger i stället en lång näsa till OECD
  /Users/lars/Desktop/fake-news-what-is-it-3.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.