Nu måste det hända något på ägarfronten

Sedan längre har det varit uppenbart att Sverige förlorar många företag därför att ägandet inte är tillräckligt långsiktigt. Frågan aktualiserades i våras när Pfizer ville ta över AstraZeneca, men motiv i första hand lägre skattebörda för koncernen. Även det tyska övertagandet av Scania har aktualiserat frågan om långsiktigt ägande.

För en vecka sedan skrev Anders Lindberg, en av JKL:s grundare, på DN Debatt om hur svenska företag kan få långsiktiga ägare. Han menar att pensionsfonderna måste få ta ägaransvar. Han påpekar att det utländska ägandet av svenska börsbolag ökat till dryga 40 procent. Samtidigt som såväl privatpersoner, som traditionella investmentbolag och pensionsfonder har fått kraftigt sänkta andelar. Tillsammans har de bara cirka 25 procent av börsaktierna.

Anders Lindberg menar att det långsiktiga ägandet till svenska bolag skulle kunna tryggas genom “ägarinvesteringar”, ett särskilt tillgångsslag. Det konceptet har JKL utvecklat. Det skulle få en egen tillgångsklass. Det hela utvecklas i Lindbergs artikel, som jag vill hänvisa till.

I fredags instämde Metalls ordförande Anders Ferbe och Aktiespararnas VD Carl Rosén i förslaget i en debattartikel på DN. De menar också att den politiska sidan av den här typen av långsiktiga ägarformer borde kunna hanteras. “Det är dags att begrava löntagarfondsspöket”, skrev Anders Lindberg. Både Metalls ordförande och Aktiespararnas VD instämmer i detta. Alla tre vädjar till den nya regeringen att ta upp och utveckla en sådan här ägarform som “ägarinvesteringar” skulle vara.

I somras hade Alliansregeringen kommit långt i arbetet på en ägarutredning. Det berättade Peter Norman för mig i början på juli. Men uppenbarligen höll inte arbetet ändå fram, så någon utredning blev det aldrig. Det dags för den nya att göra något, snabbt, och inte begrava den här frågan i en utredning som först tar lång tid att tillsätta, arbeta och så småningom få beslut om i riksdagen. Då går fyra år till, utan nytta.

Nu är det dags för Mikael Damberg att sätta ned foten. Han har fått över de statliga företagen, så den nye näringsministern har all anledning att agera. På onsdag håller Entreprenörskapsforum ett seminarium på IVA om Life Science framtid i Sverige. Trots att det sker i Wallenbergssalen lär det vara fullbelagt, men jag ger en länk, för det kanske finns några platser kvar och seminariet kommer att streamas,

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Nu måste det hända något på ägarfronten

  1. Astra är inte längre ett svenskt utan engelskt företag. Det är “kloka” pengar som behövs d.v.s. pengar kombinerat med ägar- och företagsledarkompetens. Detta uppnås bäst med lägre beskattning så att svenska folket får disponera sitt kapital själva d.v.s. ökad privat kapitalbildning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.