Nu tar Annie Lööf ett nytt steg: Personaloptioner

Nu kommer signalen från regeringen om att personaloptioner skall införas i Sverige. Det är inte Anders Borg, finansministern, som nu anger detta, utan det är näringsminister Annie Lööf. Alldels utmärkt initiativ, som efterlysts en bra tag. Bättre sent än aldrig, brukar man säga, men det låter ju så negativt. Nu är det i vart fall dags.

Sverige behöver fler innovativa och snabbväxande företag, det anger Annie Lööf i en kommentar.. Forskning visar att ett litet antal snabbväxande företag står för en mycket stor andel av sysselsättningsökningen, påpekar hon vidare. Sverige intar en medioker position när det gäller antalet snabbväxare bland jämförbara länder. En viktig orsak till detta är vårt skattesystem som ofta gynnar redan etablerade och stora företag på bekostnad av nya start-ups och entreprenöriell verksamhet, säger Annie Lööf.

En modell som fungerat mycket bra i USA är personaloptioner, påpekar näringsministern i sin sitt pressuttalande. Personaloptioner innebär en rätt för de anställda att i framtiden köpa aktier till ett i förväg bestämt pris eller på förmånliga villkor. Detta är ofta ett utmärkt sätt att attrahera personer med nyckelkompetens till exempel till ett ungt forskningsbolag, när det ännu har svårt att betala marknadsmässiga löner och ersättningar. De som överväger att gå till ett ungt tillväxtföretag från en trygg anställning i ett stort etablerat företag upplever ofta riskerna som allt för stora. Personaloptioner kan minska denna risk. Så här väl motiverar Annie Lööf den tänkta förändringen, så det är bara att citera henne rakt av.

– I Sverige används detta instrument nästan inte alls. Forskare har lyft fram detta som ett stort hinder för innovativa entreprenörer och växande företag. Därför kommer regeringen nu att utreda förändringar av beskattningen av personaloptioner, säger Annie Lööf. Det är alltså en utredning, men i syfte att införa system med personaloptioner.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.