Nu tar man sig för pannan – för tredje gången denna vecka

Veckans chocker hittills

I Svenska dagbladet igår skrev Jeanette Bohman ett brev till Skatteverket: Välkommen, Skatteverket! Hon har fått ett brev från Skatteverket som kräver följande av henne som företagare. Hon ska ska från och med den 1 juli i år vara skyldig att i personalliggaren skriva in följande:

– Den tid du själv som företags- ledare är verksam
– Den tid make, maka, sambo och barn under 16 år är verksamma
– Personer räknas som verksamma när de utför uppgifter i verksamheten, oavsett om de får lön eller inte.

Personalliggaren är till för att stoppa skattefusk och hålla efter svartarbete. Inte för att kontrollera och jaga företagsledare och ägare.

Jeanette Bohman illustrerar dråpligt hur perversa Skatteverkets krav är. Läs! Sedan undrar man om inte en företagsledare och ägare får arbeta när som utan att rapportera detta till Skatteverket?

Här kan du läsa Skatteverkets nya Kontroll-Sverige: Nya regler för personalliggare

Varje dag kan Skatteverket ta ut en kontrollavgift på 12.500 kronor om Jeanette Bohman eller annan företagsledare/ägare inte fyller i sina egna uppgifter. Så är står det nämligen i regelverket:

Skatteverket ska ta ut en kontrollavgift med 12 500 kr om personalliggaren är så bristfällig att den inte kan ligga till grund för en kontroll. Så är fallet om personalliggaren inte har fyllts i under dagen.

Skatteverket skulle tjäna grova pengar på att ha en kontrollant boende på Gästgivaregården och debitera ut kontrollavgift dagligen. Och på många andra företag.

Vi måste utgå ifrån att Skatteverket omedelbart på egen hand drar tillbaka de nya vansinniga reglerna. I går berättade en kollega till mig att han varit med sin bil på verkstaden. Där satt bilmekanikern, som driver företaget själv, med Skatteverkets brev i famnen. Han visste inte vare sig in eller ut. Och bad om hjälp.

Generaldirektör för Skatteverket är Katrin Westling Palm

Att den politiska sektorn inte fungerar, regeringsadministrationen, det har jag tyvärr behövt påpeka ett otal gånger. Det Farliga L-allandet, var en av de första gångerna, i augusti 2014. Varför är regeringen så långsam? frågade jag i augusti 2017. Nu ska jag inte hänvisa direkt till fler bloggar, för Du som följer mitt skrivande har fått otaliga exempel på detta. Och, Du kan med fritextsökning leta efter exempel, om Du vill.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Nu tar man sig för pannan – för tredje gången denna vecka

  1. Hej Håkan,
    Fann ditt blogginlägg som jag uppskattar. Gillade framförallt “Skatteverket skulle tjäna grova pengar på att ha en kontrollant boende på Gästgivaregården och debitera ut kontrollavgift dagligen. Och på många andra företag.” ….eller så sätter de upp kamera i taket med direktlänk och en GPS-boja runt företagarens fot.// Jeanette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.