Nu tävlar politikerna i innovationspolitik

Sverige behöver en riktig innovationspolitik, det har jag tjatat om sedan 1999, och därför är det glädjande att insikt och handling nu är på väg. Har jag bidragit en smula till denna utveckling, så är jag glad.

Nu känns det nästan som att slå in öppna dörrar att nu tala om innovationspolitik sedan Anders Borg öppnat plånboken med 23 miljarder för nästa år och Stefan Löfven sommartalar och blir refererad som “företagets vän”. Men jag kan glädja Dig med att jag inte tänkar tiga framöver. Frågan hur man bygger ett framtida dynamiskt Sverige kräver mer än en viljeyttring, mer än pengar, det väntar på verkligt engagemang också.

Här en länk till den kanske viktigaste opinionsyttringen, finansminister Anders Borgs redovisning i fredags på Harpsund.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.