Mitt i sommaren, den 12 juli, kom nyheten att 10 tankesmedjor i Världen bildat GTIPA, Global Trade and Innovation Policy Alliance“. Sverige är med på ett hörn genom Tillväxtanalys. Drivande ii arbetet har The Lisbon Council varit, en tankesmedja i Bryssel, Fler institut kommer att ansluta sig under hösten.
GTIPA kommer aldrig att bli en folklig institution som vanligt folk känner till. Problemet är dessutom att framtidsfrågorna, innovation och globalisering, som driver den ekonomiska utvecklingen, har hamnat i bakvatten. Nu är det terror och migration tillsammans med Brexit och Trump som alla talar om. Hoppas min blogg kan ge några andra perspektiv av betydelse för ekonomisk tillväxt.
The Lisbon Council kan verkligen rekommenderas för Dig som vill följa frågor om världshandel, digitalisering och globaliseringen i stort. Många intressanta rapporter och seminarier att ta del av eller bara notera. Hos Lisbon Council presenterades i våras Carl Bildt en rapport om digitaliseringen, som jag tidigare skrivit om.
Först några ord em GTIPA, vars hemsida jag länkat till här. Den är en sammanslutning av tankesmedjor som är starka förespråkare för en liberaliserad världshandel. Här finns mängder av intressanta rapporter, bland annat en nyligen utkommen från Tillväxtanalys. “Sweden in an interlinked world”, med sammanfattning på engelska, men rapporten är på svenska…
En av rapporterna mäter hur mycket länder bidrar till ekonomisk och social utveckling. Och den andra sidan av myntet: Hur mycket länderna reducerar, eller undergräver, den ekonomiska utvecklingen. “Contributors and Detractors” heter denna dryga 100 sidor långa genomgången av 56 länder med 90% av världens BNP. Sverige tillsammans med Finland och UK är de länder vi världen som bäst bidrar till den ekonomiska utvecklingen, räknat per capita.
Rapporten visar att alla länder i världen kan göra oerhört mycket för att förbättra innovationsklimatet, som i sin tur direkt avgör den ekonomiska och sociala utvecklingen. Det ska dock medges att det är en komplex rapport att sätta tänderna i, men den borde vara en obligatorisk läsning både för Helene Hellmark Knutsson och Mikael Damberg inför den kommande forsknings- och innovations-propositionen.
En extra knorr i rapporten är ekonomiprofessor William Nordhaus uppskattning av hur mycket en innovatör/entreprenör lägger beslag på av det ekonomiska värdet av en innovation. Det är bara 4 procent. Resten är värden som går till andra bolag och framför allt till samhället i stort, en spill-over på hela 96 procent. Det finns andra beräkningar som säger att Apple bara kunnat ta åt sig 2 procent av det värde som bolaget skapade. Här är Nordhaus ursprungliga studie, från är 2005, för den som vill grotta ordentligt i analysen.
Never forget what Paul Samuelson/William Nordhaus: Economics textbook was telling us in school:
“The Sovjet Economy is a proof, contrary to what many sceptics had earlier bilieved, a socialist command economy can function and even thrive. That is a society in which major economic decisions are made administratively, without profits as a central motive for production, can grow rapidly over long periods of time.
Page 837 (edition 1990)
I can well understand why William Nordhaus is involved in this EU project.
As Stalin said: Let the innovators innovate – we can shot them and take their assets later.