Gergilsbloggen

Håkan Gergils om ett innovativare Sverige

Gergilsbloggen

Det är dag 684 av Rysslands tredags specialoperation i Ukraina

Rysslands robotangrepp på Ukraina är förfärliga, men visar egentligen på dess svaghet. Förvisso har de ryska stridskrafterna förbättrat sig jämfört med inledningen, då det var en minst sagt medioker armé som försökte göra något som försvarsledningen inbillat Vladimir Putin. Det enda framgången Ryssland har på stridsfältet är när man använder den sk köttkvarnsprincipen. Skickar iväg så många levande soldater till döden att ukrainarna knappast orkar skjuta ihjäl alla. Förutom att i genomsnitt 1000 ryska soldater dör varje dag, så förlorar man enormt med materiel.

6.000 tusen stridsvagnar och 11.000 pansarvagnar har Ryssland förlorat, liksom 8.000 artillerisystem och 12.000 militärfordon. Är det någon som inte tror att detta påverkar Ryssland?

Här ska upprepas att Ryssland inte kunde ta Ukraina på tre dagar. Hela försöket att intaga Kiev misslyckades. Nästan hälften av det område som Ryssland intog har ukrainarna återtagit. Norra Ukraina, Kharkiv och Cherson och nu har man t o m gått över Dnepr och fått ett brofäste på den östra sidan, den ryska delen av floddeltat. Sedan har man öppnat upp för ett avancemang söderöver, mot Melitopol och Azovska havet.

Vad hände i onsdags? Ukraina fick redan på att den 2 januari att Ryssland hade installerat sitt främsta radarsystem för identifiering och beskjutning av försvarssystem. Strela-10 anti-aircraft missile system. Inget skryt, så är det säkert. Men dagen därpå utraderades detta system av ukrainska missiler. Borta. En anläggning som kostat 100 tals miljoner USD. Detta känns.

Så kommer vi till torsdagen den 4 januari. Ukraina angriper med missiler en rysk ledningscentral utanför Sevastopol. Bland annat ska 80 man hamnat under rasmassorna, troligen dödade. En general torde ha ingått.  Det var två Storm Shadow-robotar som gjorde jobbet.

Samma torsdag: Ledningscentralen för ryska första pansararmén har attackeras med ukrainska robotar och sattes i brand. Detta var i Bilhorod, inne i Ryssland. Ett gott exempel på hur Ukraina slår mot den ryska försörjningsbasen för Rysslands krig i Ukraina, inne i Ryssland. Samma dag slog Ukraina ut ett Su-34 på Shagol flygplats, 180 mil från den ukrainska gränsen. Hur vet vi inte, men de otroliga antalet nya ukrainska drönare kommer att göra ett stort jobb inne i Ryssland också. I december producerades 50.000 drönare i Ukraina. En ökning med fem gånger mot höstens tidigare månader. Otroligt.

Detta innebär inte ett stillastående krig, även om de geografiska områdena inte förändras – ännu.

Hur har de ryska soldaterna det, vid fronten? För ett par dagar sedan kom en rapport – undersökning – som visade att de ryska soldaterna till 57 procent saknar WC. Har tydligen inte heller tvättmöjligheter. Det har däremot ukrainarna. Inte för att jag vet hur denna studie gjorts och förmodar att det inte är exakta siffror som redovisas. Men ger en klar antydan av skillnaden mellan de två arméerna. Vilka soldater som har det bäst råder ingen tvekan om.

En annan intressant observation: Det fins en en hemsida och en telefonlinje för de ryska soldater som vill ge upp. De har resulterat i 220 som hoppat av den ryska armén, tre i veckan. Men antalet vilande avhoppare sägs vara ett tusental. Och antalet som besökt den ukrainska hemsidan är hela 48 miljoner, varav 46 miljoner inifrån Ryssland. Svårigheten att förverkliga avhopp är uppenbar, men intresset är uppenbart.

Hur många ukrainska soldater har hoppat av, eller visat intresse för detta? Inga. Resten kan man tänka själv.

Den utmärkte ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba, har nyligen markerat vilken styrka Västländerna har. USA och EU har en gemensam BNP som är 21 gånger Rysslands. Antalet länder som tillhörde Väst på Sovjetunionens tid var drygt 20. Idag är det 54 länder, många utanför Europa, som stödjer Ukraina i den försvarsgrupp som bildats.

Detta instämmer amerikanska utrikesdepartementet i. Dess talesperson Matthew Miller säger: “Det är redan klart att Ryssland har förlorat”.

Ryssland har inte råd med Ukrainakriget. Kremlin spenderar  sex percent av BNP på kriget, egentligen 8 procent visar det sig. Så står det i en artikel idag i Foreign Affairs skriven av ALEXANDRA PROKOPENKO en Non-resident Scholar vid Carnegie Russia Eurasia Center i Berlin. Rubriken är “Putin’s Unsustainable Spending Spree”. Det är som jag flera gånger sagt. Ryssland har inte råd med detta krig. Vad händer om man inte har råd? Ett tips tack!

Till sist president Zelensky i lördags: Använd de 300 miljarder dollar som väst konfiskerat av ryska tillgångar för att stödja Ukraina. Det tror jag kommer.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Det är dag 684 av Rysslands tredags specialoperation i Ukraina

  1. Tyvärr fortsätter västvärlden att förse Ryssland/Iran m.fl. med friskt kapital genom att köpa deras olja, inte direkt men indirekt. Långsiktigt är den mest betydelsefulla frågan att minska oljekonsumtionen. Då peak oil passeras blir det huggsexa mellan oljeproducenter, alla måste ha sina petrodollar och därmed pressas priser och mindre kapital tillförs vilket minskar de ekonomiska förutsättningarna för krig. Vi kommer se fortsatt 1900-tals bombande vilket behöver mötas med västerländsk sofistikerad vapenteknologi och att med den slå ut produktionsanläggningar och försörjningsleder på djupet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.