Nyårsrevyn i förtid – se, skratta och gråt

Inte visste jag att Nyårsrevyn skulle gå i förtid. Men så var det på fredag eftermiddag den 18 december. Huvudrollsinnehavare: Stefan Löfven.  Biroller: Isabella Lövin, Lena Hallengren, Anna Ekström och Johan Carlson

Roligaste inslaget kommer 19 minuter in på presskonferensen när Hans Olsson, DN frågar “Vad är det för lagrum som ni lutar er emot när ni inför en begränsning” i köpcentra, butiker etc? Det blir alldeles tyst och de fyra ministrarna tittar på varandra och statsministern släpper ut ett nervöst skratt. Då griper generaldirektören Johan Carlson in stammande. Vi säger åt handeln att de själva måste reglera så att det inte blir någon trängsel. Goddag Yxskaft, med andra ord.

Så här fortsätter presskonferensen med flera tuffa frågor, som inte får några vettiga svar. Så här har nyårsrevy-makarna mycket att ösa ur. Problemet blir väl när de ska spela upp revyn, det måste bli digitalt. Kanske Public Service i Godmorgon Världen kan, för de vågar.

Varför sa Stefan Löfven inte som det är: Vi har ingen Pandemilag som de flesta andra länder. Och vi glömde bort att utarbeta en sådan förra våren när det stod klart för oss att vi saknade en sådan lag. Vi väntade ett halvår, till oktober (enligt Lena Hallengren) och den nya lagen kan inte träda i kraft förrän den 15 mars nästa år. Vi har misslyckats, som Corona-kommissionen säger, borde Löfven tillagt.

Det sägs att man måste kunna skratta åt allt, även när det inte är läge att skratta. Så tack regeringen för detta!

Så åter till allvaret. Den borgliga  Alliansregeringen tillsatte den 9 januari 2014 en Äldreutredning, S 2014:02 med Ellen Hausel Heldahl som utredare. Hon och två av sekreterarna i utredningen skrev på DN Debatt idag “Kritik av äldreomsorgen begravdes i ett bergrum” Den utredningen lade Stefan Löfven ned så snart han bildat regering, den 30 oktober 2014. Hade denna utredning fått fortsätta skulle kanske många av bristerna äldreomsorgen ha kunnat ha undvikas. (Om inte Långbänken fått regera, vill jag tillägga)

Regeringen har sökt sopa utredningen från 2014under mattan. Det går inte att hitta direktiven, vilka ska vara tillgängliga på hemsidan. Inte heller finns den PM som utredaren sammanställde och skickade in till regeringen, trots dess ointresse. Säkert går det att gräva fram den ur bergrummet, men så borde det inte vara.

En annan besvärande omständighet för regeringen är att man den 17 december 2019 utsåg ett Äldreforskarråd, som skulle ge regeringen ett rejält handtag när det gällde hur de äldre skulle behandlas. Men ansvarig minister Lena Hallengren struntade i detta och inställde ett möte och kom inte till möte nummer två – i mars respektive april i våras.

Summan av kardemumman är:

  • Alliansregeringen tillsatte en utredning i januari 2014 för att utreda äldrevården, och som skulle behandlat många av de frågor som lett till regerings misslyckande.
  • Löfvens regering lade ned denna äldreutredning den 30 oktober 2014
  • Regeringen Löfven tillsatta i december 2019 ett Äldreforskar-råd, men brydde sig sedan inte om den – sade sig inte ha tid
  • När regeringen i början på mars 2020 konstaterade att vi hade inte någon Pandemi-lagstiftning så väntade man till i mitten på oktober med lagstiftningsarbetet.

Var ansvaret ligger för misslyckandet med de äldre kan varje läsare själv komma fram till.

Slutnot: Corona-kommissionen har gjort ett gott arbete, säger var ansvaret för misslyckandet med de äldre ligger. Det är dock en brist att man inte uppmärksammat Äldreutredningen från 2014 och att Stefan Löfven lade  ned den. Inte heller har kommissionen uppmärksammat Äldreforskarrådet, som regeringen bildade, men sedan inte brydde sig om. Bristen på Pandemilagstiftning återkommer Corona-kommissionen till i sitt framtida arbete, säger man.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.