Nyheter på forsknings- och innovationsfronten

Först ett glädjande besked: Det verkar som om tillbakagången i life-science industrin har stoppat upp. Tillväxtanalys kom med en rapport för en vecka sedan ““Tillväxten i svensk life science-industri 2012 -14 – fortsatt nedgång eller nytändning?” 

Det verkar som om minskningen avstannat. Optimismen har återvänt till life-science-sektorn. Något som jag tror har samband med att regeringen satsat stort i Södertälje och Mölndal, tillsammans med AstraZeneca och att Anders Lönnberg varit nationell samordnare, som spridit en positiv inställning kring sig och branschens  möjligheter.

I rapporten noteras att nedgången av antal anställda inom svensk life science-industri fortsatt under åren 2012 fram till 2014. Samtidigt tenderar nedgången att avta vilket framför allt beror på ett ökat antal anställda i medelstora företag. Detta i kombination med bland annat Astrazenecas långsiktiga forskningssatsningar och satsningar på avancerad produktion. GE Healthcare Biosciences och Octapharma samt tillväxt i i branschen ger en försiktigt optimistisk bild om life science-industrins tillväxt kommande år.

En annan studie kom också nyligen från Tillväxtanalys, om studier för att utvärdera svensk tillväxtpolitik. Studien “Hur randomiserade kontrollstudier kan utveckla tillväxtpolitiken”, visar på ett 30-tal sidor hur detta instrument kan användas. Jag vill inte påstå att rapporten, är en kiosk-vältare, men ger perspektiv på problemet att mäta tillväxtsatsningar.

För en dryg månad sedan kom en rapport, också från Tillväxtanalys, som ger ett perspektiv på den regionala handeln. Studien “Regional handel och betydelsen av interregionala- och globala värdekedjor för svenska län“. Den visar hur stor andel av ett läns handel som är beroende av omvärlden, den svenska och internationella.

En färsk rapport, som enligt förordet inte har kommit ut, gäller unga forskares karriärvägar i en del länder. Förordet sägs vara daterat i april, och den månaden börjar väl först i på fredag….Den heter “Unga forskares karriärvägar” och ger en god bild av läget i ett halvt dussin intressanta länder. Viktigt inte minst nu, sedan OECD i sin rapport för en vecka sedan föreslog att Sverige borde få ordning på detta.

Till sist kortnyheter från förra veckan från fyra olika länder.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.