I OECD:s genomgång av det svenska innovationssystemet är tiden kommit till den viktiga universitetssektorn. Den går att läsa på skärmen och köpa, men inte ladda ned. Se längst ned i bloggen om den möjligheten.
Först konstaterar OECD att universitetsforskningen i Sverige måste förstärkas. Landet har ett problem med sin forskningen, konstaterar man. Det sades tidigare att det skulle kunna åtgärdas med den kraftiga ökningen av fakultetsanslagen som skedde 2008. Men så har det inte blivit. OECD konstaterar att systemet underlåtit att fokusera och styra finansieringen rätt inom universiteten. Sverige svänger mellan “excellens till varje pris” och “rättvisa”.
Det finns en finansieringsparadox på svenska universitet.. De ökade fria fakultetsmedlen skulle gått till befintliga forskare, men gick till nya i stället. Därtill kommer att de svenska universiteten saknar karriärvägar, vilket hindrar rekrytering av toppforskare, både i Sverige och från utlandet, konstaterar OECD.
Ett nytt rekryteringssystem måste skapas. Det bör innehålla tidsbegränsade anställningar, flexibilitet, en möjlighet till entledigande och styrning. Denna förändring är nödvändig, men kommer både ta tid och vara besvärlig konstaterar organisationen.
De strategiska forskningsområdena skulle både öka specialiseringen och ge ökad grundfinansiering. Men så blev inte fallet, vilket berodde på bristande fokusering. Både industrin och instituten skulle involveras, men så skedde inte. Ett misslyckande, säger OECD.
När halva befolkningen söker sig till högskolan för utbildning kan inte alla universitet satsa på en bred forskning. Rektorerna måste få frihet att styra och utveckla strategier. Därtill kommer att det saknas tillräckligt stora kompetenscentra i ett internationellt perspektiv. Väsentligt större anslag till väsentligt färre kompetenscentra behövs, säger OECD. Detta leder till förlorare, men utan förlorare inga vinnare, påpekar man.
Universiteten har varit framgångsrika i att ta hem program från EU-institutionerna, men detta har bara inneburit mer pengar utan utvecklade strategier. Alltså ingen fokusering
Den OECD-genomgång, som ovanstående är en liten del av, är viktig, och kom först till regeringen i en preliminär version den 12 november förra året. Sedan anlände den definitiva versionen den 22 mars i år. Men regeringen vägrar lägga ut OECD-rapporten på sin hemsida, som man lovat. Det löftet gavs den 30 september förra året av statssekreterare Oscar Stenström. Men varken den preliminära eller den slutliga rapporten finns på regeringens hemsida. Så här blir sökresultatet:
Din sökning på OECD Review of Innovation Policy Sweden 2016 gav 0 träffar.
Varför mörkar Näringsdepartementet? Är kritiken, som är stark, inte riktigt till regeringens belåtenhet? Varför har inte den politiska ledningen i regeringen träffat OECD-folket när de var här och levererade? Här är den preliminära versionen, nedladdningsbar, som jag fått på annat sätt, och den överensstämmer väl med den slutgiltiga.