Sverige har fått sin första och stora genomlysning som innovationsland av OECD. “OECD Reviews of Innovation Policy SWEDEN“. Den rapporten har jag skrivit flera gånger om i denna blogg. Nu var OECD tillbaka här i Stockholm, i Entreprenörskapsforums regi. I form av ett öppet och mer än fullsatt seminarium i torsdags (28/11). Det följdes av ett seminarium för riksdagsledamöter.
Uppdraget att göra studien gav Näringsdepartementet till OECD våren 2011. En preliminär rapport var klar i november förra året, men den blev bara rapsodiskt presenterad. Dock ställdes i utsikt en fylligare redovisning senare. Den definitiva rapporten offentliggjordes i Paris i februari i år. Nästan hela OECD-gruppen kom i förra veckan och presenterade rapporten; Director Gernot Hultschenreiter och medarbetarna Alistair Nolan och Michael Keenan. Moderator var E-forums VD, professor Pontus Braunerhjelm.
Vinnova har i samarbete med E-forum givit ut en kort sammanställning av OECD-rapporten som på sina 26 sidor ger en god bild av OECD:s syn på Sverige. Den kan laddas ned här. Vinnova skickar också gratis ut denna skrift. Denna länk kan Du använda. Vinnova gjorde i somras en kort sammanfattning på en sida av OECD-rapporten, som ger huvudinnehållet. Och en kort kommentar av Charlotte Brogren.
Mats Odell, ordförande i Riksdagens Näringsutskott inledde med en beskrivning av det svenska innovationssystemet och vad vi måste göra. Sverige måste få det bästa innovationsklimatet i världen, så att vi kan attrahera omvärlden, sa Odell. Något förvånande för en del deltagare gav Mats Odell beröm till Stefan Löfven för att denne satt innovation i fokus. Odell hoppades också att alla partier tar upp OECD:s förslag på sina valprogram. Ingen dålig önskan, vill jag säga.
I den livliga paneldebatten som följde på de olika OECD-presentationerna underströk Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup hur viktigt det är att alla hinder för näringsutövning tas bort eller minimeras. I panelen deltog också Åsa Söderström Jerring, styrelseproffs: Hur får vi motiverande incentives? Margareta Norell Bergendal , KTH: Vi måste prioritera sektorer, även om det är svårt. Ola Asplund, Metall: Vi måste bekymra oss om de stora företagen innan de alla försvinner från landet.
Till sist min redovisning av själva OECD-rapporten. Den finns på tidigare blogginlägg.. Fritextsökning och Du får upp många blogginlägg.