OECD ger Sverige goda råd

Sverige har fått sin första och stora genomlysning som innovationsland av OECD. “OECD Reviews of Innovation Policy SWEDEN“. Den rapporten har jag skrivit flera gånger om i denna blogg. Nu var OECD tillbaka här i Stockholm, i Entreprenörskapsforums regi. I form av ett öppet och mer än fullsatt seminarium i torsdags (28/11). Det följdes av ett seminarium för riksdagsledamöter.

Uppdraget att göra studien gav Näringsdepartementet till OECD våren 2011. En preliminär rapport var klar i november förra året, men den blev bara rapsodiskt presenterad. Dock ställdes i utsikt en fylligare redovisning senare. Den definitiva rapporten offentliggjordes i Paris i februari i år. Nästan hela OECD-gruppen kom i förra veckan och presenterade rapporten; Director Gernot Hultschenreiter och medarbetarna Alistair Nolan och Michael Keenan. Moderator var E-forums VD, professor Pontus Braunerhjelm.

Vinnova har i samarbete med E-forum givit ut en kort sammanställning av OECD-rapporten som på sina 26 sidor ger en god bild av OECD:s syn på Sverige. Den kan laddas ned här. Vinnova skickar också gratis ut denna skrift. Denna länk kan Du använda. Vinnova gjorde i somras en kort sammanfattning på en sida av OECD-rapporten, som ger huvudinnehållet. Och en kort kommentar av Charlotte Brogren.

Mats Odell, ordförande i Riksdagens Näringsutskott inledde med en beskrivning av det svenska innovationssystemet och vad vi måste göra. Sverige måste få det bästa innovationsklimatet i världen, så att vi kan attrahera omvärlden, sa Odell. Något förvånande för en del deltagare gav Mats Odell beröm till Stefan Löfven för att denne satt innovation i fokus. Odell hoppades också att alla partier tar upp OECD:s förslag på sina valprogram. Ingen dålig önskan, vill jag säga.

I den livliga paneldebatten som följde på de olika OECD-presentationerna underströk Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup hur viktigt det är att alla hinder för näringsutövning tas bort eller minimeras. I panelen deltog också Åsa Söderström Jerring, styrelseproffs: Hur får vi motiverande incentives? Margareta Norell Bergendal , KTH: Vi måste prioritera sektorer, även om det är svårt. Ola Asplund, Metall: Vi måste bekymra oss om de stora företagen innan de alla försvinner från landet.

Till sist min redovisning av själva OECD-rapporten. Den finns på tidigare blogginlägg.. Fritextsökning och Du får upp många blogginlägg.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.