I veckans nummer av The Economt tar tidskriften upp vad som på engelska kallas offshoring. Vi säger kanske hellre utflyttning. När industrin flyttar ut sin verksamhet, oftast produktion, till lågkostnadsländer. I en ledare sägs “Welcome home”, och då menar tidskriften att strömmen nu går tillbaka till de tidigare “hemländerna”.
Du som följer min blogg vet att jag en längre tid påpekat denna utveckling och givit bevis på att produktionen snarare söker sig tillbaka. I The Economist har man inte bara idag en ledande artikel i ämnet, utan en hel specialrapport “Here, there and everywhere”. Kan Du inte öppna länken, så går tidingen att köpa i närmaste pressbyråkiosk. Det går sedan att beställa ett särtryck av rapporten, något som storföretag och organisationer borde göra.
Slutsatsen av utvecklingen idag är nämligen att globaliseringen inte betyder att allt mer av industriproduktionen behöver läggas i andra länder, i vart fall inte av kostnadsskäl. Däremot behöver de stora företagen vara närvarande i världens tre stora regioner. Dit hör Europa, förutom Amerika och Asien, vilket betyder att vi själva kan få stå värd för internationella företag som vill ha en förankring i vår världsdel. Då gäller det att Sverige är attraktivt. Economist påpekar att företag i ökad utsträckning vill lokalisera sig där den utbildade arbetskraften finns.
Det är således så idag, att vi kan konkurrera om världens företag genom att ha ett bra utbildningssystem. Detta är något som våra politiker behöver tänka på. Vi kan inte vänta på goda resultat i skolan och på högskolorna. Ytterligare åtgärder och engagemang behövs, så att vi inte fortsätter på det sluttande planet när det gäller kvaliteten i vår utbildning. Se på PISA-studien, som jämför länderna i världen. Finland är i topp när det gäller “Education ranking, 2012”. Danmark på 12 plats. Sverige finns inte bland de 15 bästa länderna…
Inom IT finns dock en annan fördel för svenska företag att outsourca. Det verkar nämligen var många som har svårt att hitta bra och rätt mjukvaruutvecklare. Sen tycker jag personligen att om ett annat land kan göra ett jobb bättre/billigare och kunden är nöjd med det – ja då får arbetskraften i hemlandet helt enkelt hitta något annat att sysselsätta sig med!
Om man vill lära sig mer om outsourcing skulle jag vilja rekommendera den här serien med e-böcker, första har precis kommit ut på Amazon, du kan läsa mer här http://bookoffshoring.bridge-outsourcing.com/ “How to not screw up when managing a remote team”.