Omstarten av Sverige är viktig – Vad krävs?

Nu har Stockholms Handelskammare startat en Omstarts-kommission. Det är alldeles utmärkt. En lista på ledamöterna i kommissionen finner Du här. Ska följa denna, särskilt efter de intervjuer jag hörde i Ekot i morse. Där intervjuades ordförande i kommissionen Klas Eklund och ledamoten i denna grupp professor Oskar Nordström Skans. 

Avsikten är att ha ett förslag på politikernas bord när Riksdagen arbete tar sin början i höst. Det ska vara konkreta och skarpa förslag. Det ska vara en kickstart som samtidigt  är långsiktigt hållbar. Här finns flera strukturproblem, som fanns i svensk ekonomi redan tidigare, men som nu måste åtgärdas med kraft. Detta är en helt riktig inställning, skulle jag vilja tillägga. Det gör intresset för mig och många andra stort att följa kommissionens arbete.

En liknande ansats redovisar Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA. Dess Preses, Carl-Henric Svanberg beskrev avsikterna i en intervju så här.

Den fråga som många ställer sig är varför det nu i kristider går så långsamt i Sverige. Dagen innan Sverige tog fram den riktiga krisstämpeln och avrådde från icke nödvändiga utlandsresor, som var den 14 mars, så hade Dagens Nyheter en intressant artikel om Sydkorea. Den bloggade jag om då. Långbänks-Sverige kan lära av Sydkorea och Kina.

Sydkorea kunde nå upp till 140.000 tester i veckan. Med bland annat 500 mobila enheter. Allt “Up and Running” på några veckor. Varför är det omöjligt att hantera detta snabbt. I stället har vi väntat i två månader och då tillsätts en Test-Coordinator.

När är det dags att följa upp detta, kolla Sveriges Långbänks-strategi? Kanske skulle det behövas en Kriskommission i realtid. Inte en Kriskommission a la Stefan Löfven, som tycker att man inte ska peka finger och alltså inte kolla upp bristerna förrän Corona-krisen är över.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.