Politikerna förstår inte forskningspolitikens betydelse i valet

Svenskt Näringsliv har låtit studera det svenska folkets inställning till forskningen. Resultatet visar att politikerna gravt underskattar allmänhetens intresse och tro på forskningen. Annars skulle politikerna inte avstått ifrån att driva just forskningen som en valfråga. Den som skrivit rapporten, “Feltolkad folkopinion”, är SN:s forskningspolitiske expert, Emil Görnerup.

Väljarna anser att forskning är viktigt. Riksdagsmännen tror också detta. Men politikerna tror inte att väljarna bryr sig om froskningsfrågorna i valet. Här måste partierna tänka om. I ett slutord till sina tidigare kollegor i riksdag och regering manar Tobias Krantz, tidigare forskningsminister, nu ansvarig för dessa frågor på Svenskt Näringsliv: “Lyssna på väljarna. Våga föra ett samtal om det som långsiktigt formar förutsättningar för företag, jobb och välfärd.” Du kan vinna ett val på kuppen, avslutar Krantz.

Denna fråga blir föremål för ett seminarium på Svenskt Näringsliv “Kan man vinna val på forskningsfrågor?” i Näringslivets Hus på Storgatan. Tid: Torsdagen den 19 september klockan 13.00. Leif Johansson, ordförande i Ericsson medverkar. Anmälan kan göras här.

Vad säger enkäten, som rapporten bygger på? Jo bara var tionde politiker tror att väljarna prioriterar forskningsfrågorna. I realiteten är det var fjärde väljare som anser att forskningen tillhör de tre viktigast frågorna. Mellan 40 – 50 procent av väljarna anser att forskningen är viktig både för välstånd och företagsklimat. Politikerna försöker tydligen tillfredsställa en opinion som inte finns, när man ratar forskningsfrågorna i valet.

Allt är förvisso inte fel när det gäller forskning och innovationspolitik, vill jag tillägga. Den refererade undersökningen visar att motioner och frågor i riksdagen gått ned med hälften under de senaste 8 åren. Kan det möjligen bero på att forsknings- och innovationssatsningarna nivåmässigt ökat med 9 miljarder? Politikernas engagemang i innovationsfrågorna, och insikt, har förbättrats kraftigt på senare tid, vill jag påstå.

Redan i juli månad skrev professor Dan Brändström på DN.Debatt en utmärkt artikel i ämnet rubricerad “Politikerna har missat opinionen för forskning”.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.