Positiv Regeringsförklaring och, men…..

Nu fortsätter statsminister Fredik Reinfeldt på den inslagna vägen. Innovation och ekonomisk tillväxt står i fokus. Den som vill läsa hela regeringsförklaringen kan använda denna länk

Vad som förvånar mig är att Reinfeldt inte tog hem poängen med att 2010 år Regeringsförklaring är på väg att realiseras. Då tänker jag på löftet för två år sedan att utarbeta en Nationell Innovationsstrategi för Sverige. Nu finns den strategin klar, men inte offentliggjord, samtidigt som regeringen för fullt anvisar resurser för dess förverkligande. Varför då inte “sy ihop säcken”?

Några godbitar från årets Regeringsförklaring vill jag redovisa: “Forskning och innovationer lägger grunden för ett kunskapsintensivt samhälle, där människor och företagande kan utvecklas och skapa en hög tillväxt. Sverige ska fortsatt vara en ledande forskningsnation. Vi ska värna de starka forskningsmiljöer som vuxit fram i samverkan mellan högskolorna och näringslivet.”

“Sverige skall ha ett företagsklimat och entreprenörskap i världsklass”……”Sverige skall ha ett utbildningssysstem av högsta klass.” …..”En uthållig globalisering som öppnar dörren till både ekonomisk och politisk frihet för fler människor i världen ligger i allas vårt intresse.”

Nu gäller det att genomförandet blir byggt på insikt och engagemang. Vi kan alla hjälpa till där, skulle jag vilja understryka. Detta innebär inte att allt regeringen säger och föreslår är bra, eller tillräckligt bra, men utgångspunkten är god nu.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.