Pressen på Väst öppnar upp för Ryssland, men Ukraina håller emot

Ukrainas ledning, med presidenten och ÖB i spetsen, har kraftfullt betonat vikten av tillräckligt och snabbt stöd, för annars kan det gå illa för Ukraina. Detta har givetvis stimulerat ryssarna att lägga på ett extra kol. Vidare har det en nedsättande effekt på moralen, både hos de stridande trupperna, men också hos den ukrainska befolkningen.

Inget på marken tyder på att det är några större ryska framgångar. Det som märks, och säkert påverkar befolkningen, är terrorbombningen. Ryssland påverkas av den nya fronten, inne sitt eget land.

De senaste dagarna har Ukraina gjort några stora och viktiga attacker mot ryska mål:

  • Dzjankojflygbasen på ockuperade Krym
  • En stor rysk permanent radaranläggning (Viktig)
  • Den stora flygplansfabriken Gorbunova i Tartarstan

Dzjankojflygbasen förstördes fyra S-400 missilsystem, tre radarenheter, ett flyglednings-system och ett luftvärnssystem av typen Fundament-M. Detta är dokumenterat, och nu utvärderas hur många helikoptrar och stridsflygplan som slogs ut.

Fabriken Gorbunova i Tatarstan tillverkar strategiska bombplan. Anläggningen tillverkar Tu-22M och Tu-160M bombplan, som båda regelbundet används för i missilangrepp på ukrainska städer.

Den stora fasta radaranläggningen kunde nå 30 mil in i Ukraina och var viktig för luftangrepp.

Totalt har dryga 30.000 ukrainare dödats eller skadats i de attacker som Ryssland genomfört av civila mål, Drygt 10.000 har dödats Därav är nästan 600 barn. Antalet dödade soldater vet vi inte med säkerhet, men det torde röra sig om fler än 30.000 ukrainska soldater och närmare 250.000 dödade ryska soldater.

På en död ukrainsk soldat går sju ryska, enligt uppgifter från flera håll under lång tid.

Det verkar dock inte som om inställningen till kriget, och viljan att stå emot ryssen, förändrats påtagligt. En opinionsmätning för två månader sedan visade att hela 89 procent av ukrainarna trodde på en ukrainsk seger. Så det verkar inte finnas på kartan hos befolkningen att ge upp, låta Ryssland vinna. Inte ens vill man avstå – det gäller majoriteten ukrainare – områden som nu är ockuperade

Skälet till den fortfarande goda moralen hos det ukrainska folket beror på egen erfarenhet, direkt eller genom släkt och vänner, av hur ryssarna är. En vidrig behandling av ryssarna, med tortyr och oerhört nedsättande hantering, avgör detta.

– Vi har Patriot, vi har antirobotsystem. Vi måste ta ut dem ur våra baracker, där de bara finns som beredskap, och skicka dem till Ukraina, där kriget rasar, säger EU:s Borrell Och idag från Bryssels säger Ulf Kristersson att Sverige ska vara med.

Robert Habeck, Tysklands ekonomiminister och vicekansler, var i idag i Kiev Tillsammans med cheferna för försvarsföretag som tillverkar vapensystem för Ukraina. Ett tecken på att Tyskland ska ge långsiktigt stöd till Ukraina.

På lördag ska Representanthuset i USA besluta om stödet till Ukraina. Hela 60 miljarder dollar. Det ser – innehållsmässigt – väldigt bra ut, vill jag säga efter att ha tagit del av förslaget. Länken går till förslaget som det redovisas i Kiev Post.

I april kommer den ukrainska industrin för första gången att producera tio Bohdan självgående artillerisystem. Inga små pjäser. Fler väntas under de kommande månaderna, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.