Reepalus förbud för vinster dröjer – av skilda skäl

För två veckor sedan rapporterade jag här i bloggen att lagrådsremissen om Reepalu,  som skulle skickats den 9 november, är fördröjd. Först bara någon vecka, sedan fram i vinter någon gång. Nu har media tydligen fått klart fört sig detta, och Dagens Industri rapporterade i lördags “Lagförslag om vinsttak dröjer”.

Enligt DI blir det ett förslag med lagrådsremiss efter årsskiftet. Skälet ska, enligt DI, vara att förslaget är oerhört komplext och banbrytande. Dessutom finns det omfattande remisskritik, som man måste ta hänsyn till. Det säger man nu, när remissvaren varit inne i hela 9 månader. Vad har man gjort under tiden? Så här beskriver DI arbetet i regeringskansliet:

Juristerna på finansdepartementet arbetar nu för fullt och även utbildningsdepartementet och socialdepartementet är djupt involverade eftersom så väl skollagen som socialtjänstlagen ska skrivas om.

Sedan konstaterar tidningen att allt pekar på att frågan faller i riksdagen, eftersom en majoritet är emot Reepalu-förslaget. Men ändå lägger tre departement ned stora resurser på att arbeta fram propositionen med lagtexter. Därtill kommer att Näringsdepartementet också har ett klart intresse av frågor som rör 1000-tals företag. Här är det både fråga om långbänk och onödigt arbete… Cyniskt att låta miljoner gå till spillo i regeringsarbete när man har annat att göra, bara för att hålla Vänsterpartiet på gott humör.

Det är inte bara näringslivet som varit starkt kritiska mot Reepalu-förslaget. Den myndighet som regeringen normal sätter högt, och därför nästan alltid lyssnar på, är Riksrevisionen. Den viktiga myndigheten “Sågar Reepalus förslag, enligt SVT. Läs gärna yttrandet.

Dröjsmålet med Reepalu-förslaget beror dock lika mycket på politisk tveksamhet som komplicerade lagstiftningsfrågor. Enligt mina källor. Och lyssnar man med de S-märkta kommunalråden, så är nejet tydligt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Reepalus förbud för vinster dröjer – av skilda skäl

  1. Jag anser att det är fullständigt onödigt att slösa resurser på Repaluus förslag när det gäller vinster i vården. Han har ännu inte lärt sig att balansera en kommunal budget. Han och Malmös kommun levar således på Robin Hood-pengar och det är INTE “rättvist” som det heter på sossesvenska.
    Sänk förslaget och syssla med något viktigare som politikerna av alla färger hittills misslyckats med: bostadstillgängligheten för våra unga, vårdtillgängligheten för alla åldrar, skolansoch universitetens utbildningskvalitet, rättighet till skydd på gator och torg och att försvaras mot utländska makter.

    Sverige blir snart en kopia av Libanon med olika religösa fraktioner som med vapen försvarar sina territorier och en centralmakt som sitter på händerna!

    Sverige är inte Bäst i mycket längre. Och värre ser det ut att bli framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.