Allians-regeringen sa: Vi ska lätta på regelbördan. Den nuvarande regeringen deklarerade: regelbördan för landets företagare är en prioriterad fråga. Ändå går det alldeles fel, dock lite bättre under den förra regeringen. Reglerna ska ned med 25 procent sa Maud Olofsson, hon åstadkom 7%. Eskil Erlandsson, utan stora löften, minskade reglerna på sitt område med 37%. Men nu verkar allt gått käpprätt åt fel håll.
SKOP har gjort en studie för Näringslivets Regelnämnd, som visar utvecklingen. Den är förfärande. Detaljer nedan, men först kan vi konstatera:
Förra året tyckte 32 procent av landets företagare att det blivit krångligare att driva företag. Endast 2 procent att det blivit lättare.
Det är fjärde året i rad som betydligt fler tycker att det blivit svårare att sköta sitt företag, på grund av regelbördan. Den nuvarande regeringens första år var det 28 procent som tyckte att det blivit sämre, medan 3 procent tyckte att det var lättare. Det vill säga nästa samma förskräckande utveckling som förra året.
Den borgerliga regeringens två avslutningsår visade siffrorna 15-11 respektive 15-5 till “förmån” för en ökad regelbelastning. Dåligt, men långtifrån lika dåligt som de två senaste åren. Enda året under den borgerliga regeringen som visade på fler som tyckte att arbetet med reglerna lättat var 2011. Men vi ska inte gå in mer på dessa siffror här.
Vad är hindren, enligt landets företagare? När tre hinder fick anges, blev resultatet detta:
- Skatte-och momsfrågor 45 procent
- Branschspecifika frågor 25 procent
- Arbetsrätten 24 procent
De andra krångliga områdena, enligt företagarna är
- Miljöregler
- Plan- och byggregler
- Arbetsmiljöregler
- Riskkapitalregler
Vad har då den tunga regelbördan för effekt? Om den inte påverkar företagens verksamhet, så kan man säga “Det var tråkigt att det blir mer arbete, men det drabbar bara företagaren och inte hans verksamhet. Men så är det inte.
Hela 70 procent av landets företagare anger att de krångliga reglerna hindrar företagens expansion. Hämmar både försäljningen och antalet jobb.
Till sist förtroendet för regeringens regelarbete. Som väntat, med den negativa erfarenheten som företagarna har, så saknar nästan 80 procent av landets företagare förtroende för regeringens arbete på regelområdet.
För två månader sedan var USA:s främste regeljägare – som arbetade fyra år i Vita Huset under Obama – här i Sverige. Cass Sunstein, och han hade ett intressant budskap. Redovisat på ett seminarium som NNR och E-forum arrangerade.
Näringslivet kommer med förslag till ett bättre regelsystem. Det är 11 punkter, som säkert kan förbättra, men det viktigaste har man glömt bort. Regelrådet, som ska utvärdera konsekvenserna av regeringens och myndigheternas regelverk, men har alldeles för dålig ställning. Är en enhet i Tillväxtverket, utan position eller röst-kraft. Borde som i USA ligga direkt under den politiska ledningen. Där under Presidenten, här under Statsministern.
Återkommer i en kommande blogg om Regelrådets rapport för 2016, som offentliggjordes den 22 februari, men som jag inte tror att någon tagit del av. Eller vet Du att Regelrådet underkänner 81 procent av regeringens konsekvensanalyser?
Avslutningsvis: Dagens Industri redovisar NNR:s rapport idag.